Câţi bani au adus anul trecut marii contribuabili la buget: 43% din încasările totale ale Fiscului

Autor: Claudia Medrega 14.03.2011

Sumele colectate anul trecut de la marii contribuabili au totalizat 60,4 mld. de lei (14,3 mld. euro), în creştere cu 16,3% comparativ cu încasările din 2009, potrivit unui raport al Fiscului.

Suma reprezintă aproape 43% din veniturile totale administrate de ANAF care au ajuns anul trecut la 141,3 mld. lei (33,5 mld. euro).

Cea mai mare parte din încasări au ajuns la bugetul de stat, respectiv 45 mld. de lei, în creştere cu 20%. Sumele aduse de TVA la buget au urcat anul trecut cu 31,5%, la 18,2 mld. de lei, iar încasările din accize au avansat cu 20,3%, la 14,9 mld. lei.

Notă discordantă au făcut încasările din impozitul pe profit, acestea coborând cu 11,2%, la 4,5 mld. lei.

La bugetul asigurărilor sociale sumele încasate au urcat cu 6,2%, la 11 mld. lei, iar colectările de resurse la bugetul asigurărilor pentru şomaj s-au majorat cu 5,2%, la 429 mil. lei.

O creştere comparabilă a fost vizibilă la veniturile bugetului Fondului naţional unic de asigurări de sănăntate, care au ajuns la 3,9 mld. lei, exclusiv veniturile din subvenţii.

Până anul trecut în categoria "Mari contribuabili" erau incluse companiile cu o cifră de afaceri anuală de peste 70 mil. lei.

Din acest an Fiscul a renunţat la cifra de afaceri, ca şi element de departajare între categoriile de contri­buabili, fiind introduse criterii precum volumul obligaţiilor bugetare datorate, cheltuielile de personal, veniturile din exploatare şi volumul acti­velor imobilizate.

Anul trecut au existat circa 1.900 de mari contribuabili.

Care sunt noile criterii de clasificare a marilor contribuabili

Începând cu 1 ianuarie 2011, au calitatea de mari contribuabili primele 3.000 de persoane juridice române, inclusiv entităţile rezultate în urma divizării ori a fuziunii cu alţi contribuabili şi exclusiv instituţiile publice, selectate descrescător potrivit anumitor criterii de selecţie.

Criteriul de bază, denumit şi criteriul valoric agregat, este rezultatul agregării a 4 indicatori calculaţi pe ultimii 2 ani consecutivi celui în care se face actualizarea, selectaţi din punct de vedere economic şi bugetar în următoarele proporţii, care arată importanţa fiecărui indicator, astfel:

- volumul obligaţiilor fiscale datorate, declarate de către contribuabili - 40%;

- volumul veniturilor din activitatea de exploatare - 30%;

- volumul cheltuielilor cu personalul - 15%;

- volumul activelor imobilizate corporale şi necorporale (total) - 15%.

A doilea criteriu este cel specific de activitate desfăşurată: Banca Naţională a României, societăţile bancare, societăţile de asigurări, instituţiile financiare nebancare şi societăţile de investiţii financiare.

Al treilea criteriu este cel investiţional.

Prin derogare de la criteriul de bază se înregistrează ca mari contribuabili contribuabilii nou-înfiinţaţi care la data înfiinţării se angajează prin declaraţie pe propria răspundere să realizeze investiţii a căror valoare în lei să fie echivalentul a minimum 10 mil. euro.

Contribuabilii vor depune declaraţia pe propria răspundere la autoritatea fiscală în a cărei rază teritorială se află domiciliul fiscal declarat al acestora, în termen de cel mult 5 zile de la data înregistrării lor la registrul comerţului.