Multinaţionalele din România ar putea fi nevoite să plătească impozite mai mari

Autor: Mediafax 14.03.2011

Comisia Europeană (CE) va prezenta miercuri noile propuneri legislative pentru un sistem unic de impozitare a multinaţionalelor, armonizat la nivelul UE, proiect susţinut în principal de Germania şi Franţa, dar neagreat de ţări precum Austria, Spania şi Irlanda.

Sistemul ar duce la creşterea taxelor aplicate multinaţionalelor din România, unde impozitul pe profit este de 16%, faţă de peste 30% în Europa de Vest. Chestiunea este discutată încă din 2008 la nivelul Uniunii Europene, iar poziţiile diferitelor state membre pe marginea acestui subiect tind către o extremă sau cealaltă, îndeosebi pentru ţările care se opun.

Belgia, Austria, Irlanda, Spania, Portugalia, Polonia şi Luxemburg şi-au exprimat nemulţumirea faţă de abordarea adoptată de Franţa şi Germania, dar şi faţă de substanţa propunerilor, potrivit informaţiilor apărute anterior în presa internaţională. Un studiu efectuat de Ernst & Young pentru asociaţii de afaceri irlandeze, prezentat în februarie de Reuters, relevă că un sistem armonizat european de impozitare ar putea creşte costurile multinaţionalelor.