Încercare de şantaj de 300.000 de euro la cea mai mare clinică privată, MedLife

Autor: Elvira Gheorghita - Mediafax 14.03.2011

Unul dintre cei trei tineri care au şantajat MedLife este angajat al unei firme de programare aflată sub contract cu clinica, conducerea MedLife anunţând, luni, că tentativa de perturbare a funcţionării sistemului informatic a fost gestionată "cu success în timp real".

"Situaţia privind tentativa de perturbare a funcţionării sistemului informatic a fost gestionată cu succes în timp real, în ciuda faptului că din grupul infracţional a făcut parte un angajat al unei firme de programare aflată sub contract cu MedLife, datorită măsurilor avansate de siguranţă implementate, dar şi sistemului nostru foarte performant, susţinut de cel puţin opt backup-uri disponibile în locaţii diferite. Acest lucru a permis recuperarea integrală a informaţiilor sustrase din sistemele noastre IT", arată conducerea MedLife într-un comunicat trimis ieri agenţiei Mediafax privind tentativa de perturbare a sistemului informatic.

Preşedinte Consiliului de Administraţie al MedLife, Mihail Marcu, citat în comunicat, spune că în tot acest interval sistemul in­formatic al clinicii a funcţionat în parametri normali.

"Gestionarea prinderii şi monitorizării făptuitorilor a fost preluată exclusiv de o echipă de elită a Direcţiei de Combatere a Cri­minalităţii Organizate din cadrul Poliţiei Ro­mâne, care a acţionat profesionist în rezolvarea cazului şi recuperarea datelor copiate", a adăugat preşedintele CA al MedLife.

Alin Alexandru Alexandrescu (34 de ani), Ecaterina-Luminiţa Alexandrescu (30 de ani) şi Ciprian Andrei Necula (20 de ani) au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, fiind acuzaţi că au şantajat clinica MedLife, de la care au cerut 300.000 de euro pentru a nu divulga date confidenţiale ale pacienţilor, pe care le-au obţinut prin accesul nelegal la sistemul informatic al unităţii.

Potrivit DIICOT, cei trei tineri sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic, perturbarea gravă, fără drept, a funcţionării unui sistem informatic, fraudă informatică şi şantaj. Astfel, liderul grupării, Alin-Alexandru Alexandrescu, ar fi accesat, fără drept, adresele de e-mail utilizate de către persoane din conducerea MedLife, precum şi sistemul informatic al clinicii şi a copiat bazele de date ale aplicaţiei informatice de gestionare a datelor de stare civilă, tratamentelor medicale precum şi a altor date confidenţiale ale pacienţilor.