Euro coboară la un nou minim al anului, dolarul revine sub 3 lei

Ziarul Financiar 14.03.2011

Leul a lăsat în urmă turbulenţele provocate de catastrofa din Japonia şi a atins ieri noi maxime în faţa euro şi a dolarului, revenind astfel la nivelurile din primăvara trecută.



BNR a calculat un curs de 4,1843 lei pentru un euro, cu 2,05 bani sau 0,49% sub nivelul precedent, stabilind astfel un nou minim al ultimelor nouă luni.

În paralel, dolarul a pierdut 6,09 bani sau 1,99%, coborând la 2,9947 lei, cel mai mic nivel înregistrat din martie anul trecut. Întărirea leului faţă de dolar are impact direct asupra preţului carburanţilor, în condiţiile în care cotaţiile la petrol sunt exprimate faţă de dolar.

Întărirea leului este o veste bună pentru că ar trebui să contribuie la atenuarea şocului scumpirii petrolului şi alimentelor pe plan internaţional - unde cotaţiile aproape s-au dublat faţă de vara trecută. Presiunile se resimt deja şi pe plan intern, inflaţia urcând în februarie la 7,6% pe an, în special din cauza scumpirii alimentelor.

Un leu mai puternic le dă însă bătăi de cap exportatorilor, care ar trebui să mărească peţurile calculate în valută, ceea ce le-ar afecta însă competitivitatea. Exporturile au fost singurul motor care a tras pentru revenirea economiei în 2010 şi sunt văzute în continuare ca unul dintre ingredientele esenţiale pentru ieşirea din recesiune.

La fel ca în episoadele precedente de apreciere, scăderea cotaţiilor leu/euro a avut loc pe fondul unor volume foarte mici de tranzacţionare, iar dealerii nu reuşesc să hotărască dacă mişcarea a fost imprimată de o nouă intervenţie discretă a băncii centrale sau exclusiv de fluxurile financiare private.

În şedinţa de tranzacţionare de vineri leul înregistrase o depreciere abruptă, cotaţiile urcând spre 4,21 lei/euro, pe fondul unui nou val de aversiune faţă de risc provocat de catastrofa din Japonia. Spre sfârşitul zilei cotaţiile au coborât însă spre 4,19 lei, pe fondul unor vânzări mai mari de valută.

"Vineri a fost un ordin mare de vânzare, probabil din partea unui exportator. Ieri cotaţiile au fluctuat foarte puţin, între 4,1820 şi 4,1855 lei pentru un euro. Sunt optimist pe leu de mult timp, iar acum este şi interesul BNR să îl împingă în jos, pentru că ajută la inflaţie. Poza globală s-a schimbat însă cu dezastrul din Japonia şi turbulenţele din Africa de Nord, iar un curs apreciat ajută la inflaţie şi doar atât. Poate că euro nu ar trebui să coboare prea repede la 4 lei", spune dealerul unei bănci.

În ultima săptămână nume grele din industria financiară globală, de la JP Morgan la Royal Bank of Scotland sau Société Générale, au publicat rapoarte favorabile leului, majoritatea analiştilor aşteptând o revenire graduală a economiei şi o întărire a leului. Cea mai optimisă prognoză a venit de la americanii de la

JP Morgan, care văd euro coborând la 4 lei până la sfârşitul anului.

Scăderea amplă a dolarului de ieri a fost determinată în principal de evoluţia monedei americane pe pieţele internaţionale, unde a pierdut teren în faţa euro. BNR calculează cursul leului faţă de dolar indirect, pe baza cotaţiilor leu/euro de la Bucureşti şi a cotaţiilor euro/dolar de pe pieţele internaţionale.

Ieri, dolarul s-a depreciat faţă de euro, iar leul a câştigat teren în faţa monedei unice, acumulând astfel o creştere importantă în faţa dolarului.

Pe pieţele internaţionale euro a urcat ieri peste pragul de 1,39 dolari, de la 1,38 dolari la sfârşitul săptămânii trecute. Tendinţa de întărire a euro faţă de dolar este alimentată de aşteptările că Banca Centrală Europeană va majora dobânda-cheie la euro încă de anul acesta, în timp ce Fed (Banca Centrală a SUA) va răspunde cu întârziere la acumularea presiunilor inflaţioniste.