Investitorii stau cu ochii pe bugetele optimiste de la Bursă

Autor: Stefan Musgociu 14.03.2011

Bursa a scăzut nesemni­fi­ca­tiv, cu 0,09%, iar acţiunile celor cinci SIF-uri au urcat în medie cu 1,6%, recuperând o parte din corecţia de vineri, însă volumele au fost destul de reduse. Liviu Avram, şeful departa­mentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România, a declarat că pieţele din regiune au fost uşor deco­relate de evoluţia burselor vest-euro­pene, iar piaţa de la Bucureşti "a scăpat aproape nevătămată de unda de şoc" din Japonia. În Japonia, indicele Nikkei a închis în scădere cu 6,2%.

Directorul de operaţiuni al SSIF Broker (BRK) Darie Moldovan crede că interesul investitorilor pentru ac­ţiunile SIF-urilor a fost stimulat de propunerile de dividend şi de intenţia SIF Moldova de a valo­rifica acţiunile pe care le are la BCR.

"Totodată, poate fi luată în calcul şi po­sibilitatea unui arbitraj cu piaţa futures, care a oferit rentabilităţi anua­lizate de până la 20%, situată cu mult peste valorile instrumentelor financiare cu venit fix", a declarat Moldovan.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni au fost realizate la preţuri în creştere pe medie cu numai 0,27%, iar rulajul Bursei s-a ridicat la 27,3 milioane lei (6,5 milioane euro).

"Interesul investitorilor în această perioadă premergătoare adunărilor generale este legat de planurile com­paniilor de viitor şi propunerile de dividend. Sunt selectate acţiunile care ies din tiparele obişnuite în privinţa ratei dividendului sau prezintă planuri de dezvoltare optimiste. Aşteptările se dovedesc a fi pozitive în general, dacă luăm în calcul decorelarea pieţei noastre de bursele in­terna­ţionale, acestea din urmă înscrise pe un trend corectiv în ultima vreme", a mai afirmat Moldovan.

Avram spune că ac­ţiunile FP par "agă­ţate" de nivelul psiho­logic de 0,6 lei.

"Deşi adâncimea pieţei este mai redusă în cazul acţiunilor SIF, după propunerile de dividend acestea au umbrit titlurile Fondului Proprietatea", a adăugat brokerul.

Cea mai recentă tranzacţie cu titlurile SIF Oltenia a fost efectuată la 1,516 lei, preţ cu 1,74% peste cotaţia de vineri, iar acţiunile SIF Moldova au avansat cu 2,16%, la 1,42 lei.