Carlos Ghosn şi alţi executivi din grupul francez Renault returnează primele şi le cer scuze celor trei directori acuzaţi pe nedrept de spionaj. Demisia directorului operaţional a fost respinsă

Autor: Bogdan Cojocaru 15.03.2011

Carlos Ghosn, CEO al constructorului auto francez Renault, implicat într-un scandal de spionaj, va returna alături de mai mulţi membri ai conducerii Renault primele pe care le-a primit anul trecut, după ce s-a dovedit că directorii acuzaţi de vânzarea de informaţii secrete sunt nevinovaţi, transmite Bloomberg.

Ghosn a respins însă cererea de demisie a directorului operaţional Patrick Pelata (55 de ani) cu care colaborează din 1999, decizie pe care analiştii o consideră o dovadă a lipsei unui plan de succesiune în conducerea grupului. "Demisia lui Pelata a fost respinsă în interesul Renault. Nu am vrut să creez o nouă criză", a spus Ghosn la postul TV TF1. Pelata afirmase în urmă cu câteva zile că-şi va asuma responsabilitatea dacă se va dovedi că persoanele acuzate de spionaj sunt nevinovate.

Toate aceste decizii au fost anunţate de şeful grupului francez după o întâlnire de urgenţă, care a avut loc luni seara şi la care au participat membrii boardului Renault. Înainte de această întrevedere conducerea Renault le-a cerut scuze celor trei directori acuzaţi de vânzarea unor informaţii secrete, promiţându-le despăgubiri. În ianuarie, Renault a demis trei directori (Michel Balthazard, Bertrand Rochette şi Matthieu Tenenbaum) şi a depus o plângere conform căreia informaţii privitoare la programul de construire de autovehicule electrice au fost transmise către o putere străină. Procurorul general al Parisului Jean-Claude Marin a anunţat ieri că ancheta autorităţilor nu a scos la iveală decât o posibilă escrocherie şi a demonstrat că directorii concediaţi nu deţin conturi incriminatorii în străinătate, aşa cum a susţinut conducerea producătorului auto.
Afacerea de spionaj se bazează pe informaţii verbale obţinute de un director de securitate, Dominique Gevrey, de la surse neprecizate pentru care Renault a plătit peste 300.000 de euro, a menţionat procurorul. Gevrey a fost arestat şi acuzat de escrocherie organizată. Totodată, constructorul auto a anunţat luni măsuri disciplinare împotriva a trei ofiţei de securitate.
Gestionarea deficitară a cazului a afectat relaţiile lui Ghosn cu guvernul francez, cel mai mare acţionar al Renault, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Acţiunile Renault au scăzut cu aproape 16% de la începutul anului.