Criza nucleară din Japonia a contaminat pieţele financiare din întreaga lume

Autor: Alexandru Matei 15.03.2011
  • Acţiunile din întreaga lume au scăzut, Bursa de la Tokio pierzând 10%
  • Banca Japoniei a injectat 245 mld. $
  • S-a înregistrat un nou cutremur puternic
  • Germania decide închiderea a 7 reactoare vechi
  • Strategia nucleară a României nu este afectată.


Situaţia din Japonia rămâne critică după ce o a treia explozie la centrala de la Fukushima şi creşterea nivelului radiaţiilor în Tokio au generat un exod al investitorilor, bursa niponă scăzând cu 10,6%, ceea ce a determinat o reacţie în lanţ în toate colţurile lumii. În două zile de tranzac­ţionare companiile japoneze au pierdut circa 626 mld. $ din valoare.

În Europa, cea mai afectată a fost bursa germană, indicele DAX scăzând cu circa 3,5%, fiind urmată de cea franceză, cu peste 2,1% şi de cea britanică, cu 1,5%. Banca Japoniei a inundat piaţa cu lichidităţi în valoare de 245 mld. dolari pentru a se asigura că există suficienţi bani în cazul unor retrageri masive de fonduri.
În Tokio s-a instalat panica în momentul în care au apărut zvonuri privind creşterea nivelului radiaţiilor la o valoare de 23 de ori mai mare decât cea normală. Ulterior situaţia s-a stabilizat. Totuşi, radiaţiile continuă să dea cele mai mari bătăi de cap autorităţilor, ministrul japonez al afacerilor externe, Takeaki Matsumoto, declarând că nivelul acestora după incendiul de la reactorul 4 al centralei nucleare Fukushima "ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii" popu­la­ţi­ei. "La reactorul numărul 4 a avut loc un incendiu, există radioactivitate care ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii persoanelor", a declarat Matsumoto.
În plus, un cutremur puternic, cu magnitudinea 6 grade pe scara Richter s-a produs marţi-seară la sud-vest de Tokio. Epicentrul seismului a fost localizat în prefectura Shizuoka, la aproximativ 120 de kilometri sud-vest de capitală, şi în apropierea muntelui Fuji, zonă în care cutremurele au fost cel mai puternic resimţite.
Criza prin care trece Japonia a stârnit dispute puternice în întreaga lume cu privire la sectorul energetic nuclear, Germania închizând pentru trei luni şapte reactoare ce au fost date în folosinţă înainte de 1980. Aceasta este cea mai drastică măsură luată la nivel mondial, dar mai multe ţări au anunţat că îşi revizuiesc normele de siguranţă la centralele existente.
În ceea ce priveşte România, planurile privind construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi a unei a doua centrale nu sunt puse în pericol.
"Personal nu cred (că evenimentele din Japonia vor afecta construirea de noi centrale în România - n. red.), dar este posibil să aibă un impact asupra creşterii nivelului de rezistenţă la evenimente extreme", spune Teodor Chirică, membru al Forumului Atomic European şi fost director general al Nuclearelectrica, compania care administrează cele două reactoare nucleare de la Cernavodă.
Proporţiile dezastrului cresc