Japonia: populaţia încearcă cu disperare să plece din zonele afectate de radiaţii nucleare, dar viaţa îşi reia încet-încet cursul

Autori: Alexandru Matei , Roxana Pricop 16.03.2011

În Japonia evenimentele se succed cu o viteză foarte mare, autorităţile fiind nevoite să lupte pe două fronturi: să stabilizeze centrala nucleară de la Fukushima şi să continue eforturile de salvare a populaţiei din zonele afectate de cutremur, tsunami şi radiaţii
Cele patru reactoare afectate de cutremur de la Fukushima continuă să pună probleme l Japonia a fost avertizată încă de acum doi ani cu privire la faptul că centralele sale nucleare nu vor rezista unui cutremur puternic, arată notele diplomatice dezvăluite de site-ul WikiLeaks
Toyota a anunţat că va deschide şapte fabrici, multe alte companii luând decizii similare
Companiile străine îşi evacuează personalul sau îl mută la sud, în afara zonelor afectate de radiaţii
În Tokio, deşi este mai linişte decât de obicei, viaţa continuă, chiar dacă locuitorii găsesc cu greu mâncare sau combustibili. În zonele afectate de radiaţii însă, populaţia încearcă cu disperare să plece, de cele mai multe ori trenul fiind singura soluţie.





Fukushima, greu de stabilizat

La centrala de la Fukushima situaţia rămâne tensionată, câteva zeci de angajaţi întorcându-se să stabilizeze reactoarele şi să oprească emisiile de radiaţii. Bazinul de stocare a combustibilului uzat al reactorului 4 constituie pe viitor "principala preocupare" în Japonia, existând riscuri de emisii radioactive "direct în atmosferă", a anunţat Autoritatea franceză privind siguranţa nucleară, citată de AFP. În acest reactor, unde s-au declanşat incendii marţi şi miercuri, înainte de a fi stinse, "vaporizarea (evaporarea) apei din bazin continuă. Compania TEPCO şi autorităţile japoneze caută modalităţi pentru reluarea procesului de umplere a bazinului", potrivit ASN. De asemenea, "preocupantă" rămâne evoluţia stării de siguranţă a reactorului 3, unde "incinta de protecţie (...) ar fi putut fi avariată" şi unde nivelul apei este dificil de menţinut. Privind reactorul 2, cele două explozii de marţi au "provocat probabil o degradare a incintei de protecţie în partea sa inferioară", afirmă ASN, ceea ce "ar fi la originea creşterii semnificative a emisiilor radioactive detectate punctual la limita zonei centralei". Incinta de protecţie a reactorului 1 a "rămas întreagă", precizează ASN.
Declaraţie rară a împăratului Japoniei
Împăratul Japoniei Akihito a declarat într-o apariţie televizată că este "profund îngrijorat" de criza prin care trece ţara sa după cutremurul şi tsunamiul de vinerea trecută.
El şi-a exprimat regretul că "numărul persoanelor ucise creşte pe zi ce trece şi nu se ştie câţi au murit", discursul său fiind una dintre rarele apariţii publice ale lui Akihito. Toată naţiunea munceşte la operaţiunile de salvare", a declarat el. "Populaţia este obligată să evacueze în condiţii foarte dificile de frig, de lipsă de apă şi carburant", a constatat împăratul.
"Nu pot să nu mă rog pentru ca activitatea salvatorilor să progreseze rapid şi ca viaţa oamenilor să se amelioreze, fie şi numai puţin", mai spus Akihito. "Sper sincer că putem împiedica înrăutăţirea situaţiei datorită eforturilor" tuturor celor care participă la operaţiunile de salvare, a mai spus împăratul.
Industria se repune pe picioare
Industria japoneză începe să se repună uşor-uşor pe picioare, Toyota, cel mai mare producător auto din lume, anunţând că va redeschide astăzi şapte fabrici, în timp ce Mitsubishi şi Bridgestone au reluat parţial producţia încă de ieri.
"Industria auto din Japonia se confruntă cu probleme fără precedent privind componentele şi întreruperile livrărilor cu energie electrică", a declarat Paul Newton, analist în cadrul IHS Automotive.
Toyota va ţine 21 de fabrici închise până pe 22 martie, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Honda şi Mazda îşi vor redeschide fabricile abia pe 20 martie, Suzuki şi Nissan pe 21, respectiv 18 martie.


Tokio, calm la suprafaţă

În Tokio, deşi oraşul nu a fost grav afectat de cutremur, se simte tensiunea cauzată în special de temerile privind radiaţiile, povesteşte Roland Buerk, reporter al BBC în capitala niponă.
"La suprafaţă, oraşul trăieşte normal. Acelaşi om în spatele tejghelei la magazinul din colţ, acelaşi salut călduros din partea lui", spune Buerk.
"Seara trecută m-am întâlnit cu vecinul meu, care ca de obicei se întorcea târziu acasă, un lucru obişnuit când lucrezi la o bancă. Soţia sa mi-a spus că stă acasă şi că nu are de gând să plece nicăieri", completează Buerk.
Dar, la o privire mai atentă se văd rafturile goale şi îngrijorările cu privire la radiaţiile provenite de la centrala de la Fukushima.
"Sunt mai puţine maşini pe stradă, sunt cozi la care trebuie să aştepţi mai bine de o oră la benzinării, iar în unele locuri alimentarea este restricţionată la 10 litri."


Fuga din infernul nuclear
Gara de la Nasushiobara, singura încă funcţională din zona cea mai afectată de criza nucleară de la centrala din Fukushima, era plină de oameni îngroziţi. În acest oraş-fantomă unde toate magazinele sunt închise şi trotuarele şi staţiile de petrol sunt goale, gara este singurul loc plin de viaţă şi singura rută de scăpare pentru mulţi dintre locuitorii regiunii, scrie The Telegraph. Cu cât apar ştiri mai îngrijorătoare privind starea de la centrala nucleară, cu atât aglomeraţia din gară creşte, oamenii venind pe jos, cu bicicleta sau cu maşina, folosindu-şi ultimele picături de benzină din rezervor.
"Nu puteam să dorm şi mă uitam la televizor", a spus Noriyuki Fukada, profesor de engleză. "Apoi a venit anunţul că guvernul va face o declaraţie la ora 6:30 AM. Am zis că dacă se anunţă ceva la ora aceea, nu poate fi de bine", continuă Fukada. Şi nu a fost. Autorităţile anunţau înrăutăţirea situaţiei de la centrala nucleară.