Boc preia personal absorbţia fondurilor europene

Autor: Claudia Medrega 16.03.2011

Premierul Emil Boc, a trecut ieri sub autoritatea sa directă de la Ministerul Finan­ţelor, instituţia care coordonează absorbţia fondurilor europene de 30 de mld. de euro, într-o mişcare surpriză.

Ioana Muntean, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a precizat pentru Mediafax că "deocamdată structura care funcţionează sub numele Autoritatea Pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) va fi condusă de către Cătălin Vătafu, consilier al premierului pe probleme externe şi de atragere a fondurilor europene.

Nu se ştie care este situaţia lui Ştefan Ciobanu, cel care era responsabil la Ministerul Finanţelor de ACIS.

Consultantul fiscal Emilian Ducă spune că astfel de restructurări administrative au fost relativ frecvente, însă fără rezultate specta­culoase. "Deşi această reorganizare este un semn al deplasării accen­tului politicilor guverna­mentale dinspre restruc­turarea admi­nis­­traţiei spre creşterea ab­sorbţiei fondurilor europene (fonduri structurale), este greu de crezut că numai această schimbare a autorităţii tutelare va produce efectele dorite. În primul rând sunt necesare proiecte bine fundamentate şi în al doilea rând diminuarea sau măcar transpa­renti­zarea birocraţiei exis­tente în acest domeniu."

În ciuda faptului că Ro­mâniei i s-au alocat circa 30 mld. euro pentru fonduri europene, statul prin instituţiile sale nu reuşeşte să atragă toţi banii, lucru pentru care este extrem de criticat. România a atras doar 1,9 mld. euro din fondurile structurale puse la dispoziţie de Uniunea Europeană.

Deşi problema fon­durilor europene a fost pusă pe tapet în fiecare an ca o sursă de finanţare a economiei, autorităţile, indiferent care au fost ele, nu au fost în stare să cheltuiască banii.

Subiectul fondurilor europene face şi obiectul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană.

În viitorul acord de împrumut este posibil să existe ţinte clare pentru atragerea acestor fonduri.