Asigurările generale vor fi cele mai afectate de aplicarea Solvency II

Autor: Ciprian Botea 16.03.2011

Companiile locale de asigurări nu sunt complet pregătite să treacă la regimul de solvabilitate Solvency II, care se va aplica din ianuarie 2013, principalele probleme fiind legate de pregătirea insuficientă a angajaţilor şi de lipsa unor sisteme informatice adecvate, afirmă reprezentanţii pieţei.

Câţiva asigurători trebuie să-şi ajusteze şi profilul de risc pentru a îndeplini noile cerinţe de solvabilitate a capitalului.

Cele mai afectate de introducerea noului regim de solvabilitate, care înseamnă o corelare mai strânsă între riscu­rile asumate şi capitalul fiecărui asigurător, vor fi societăţile de asigurări generale, unde riscul de subscriere este dominant. Segmentul de asigurări generale însumează circa 80% din totalul primelor brute subscrise de companiile locale.

"Activitatea de asigurări generale este mai afectată de introducerea Solvency II. Rezultatele studiului QIS 5 arată că trei din cinci companii de asigurări generale şi cinci din opt companii compozite ar înregistra o scădere a surplusului de capital mai mare de 50% în Solvency II comparativ cu regi­mul actual de solvabilitate", a declarat Ionel Marin, direc­torul direcţiei de actuariat din cadrul Comisiei de Supra­veghere a Asigurărilor (CSA).

Studiul QIS 5 s-a desfăşurat la nivel european în a doua parte a anului şi a urmărit impactul aplicării Solvency II asupra pieţei de asigurări, în cercetare fiind incluse şi 18 companii de asigurări din România, care deţin împreună 94% din volumul subscrierilor pe asigurări de viaţă şi aproape 80% din piaţa de asigurări generale.

"Dacă fondurile proprii ale unei companii coboară sub cerinţele minime de capital, autoritatea de supraveghere va declanşa acţiunea de ultimă instanţă de retragere a auto­rizaţiei", a declarat Angela Toncescu, preşedintele CSA.

Şi societăţile de asigurări de viaţă vor fi afectate. "Asigurările de viaţă tradiţionale cu participare la profit ar putea să devină nerentabile după aplicarea noului regim de solvabilitate şi astfel va trebui să găsim produse noi care să fie şi profitabile", a comentat Ana Tripşa, directorul departa­mentului de actuariat din ING Asigurări de Viaţă.