Intesa Sanpaolo a avut pierderi de 9 mil. euro

Autor: Liviu Chiru 16.03.2011

Intesa Sanpaolo Bank, filiala locală a unuia dintre grupurile financiare italiene de top, a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 9 mil. euro, după ce încheiase anul 2009 pe zero.

Pierderea a fost determinată de cheltuielile mari cu provizioanele, în condiţiile în care banca a reuşit să îşi majoreze anul trecut profitul operaţional (câştigul obţinut din operaţiunile curente înainte de constituirea provizioanelor) cu 13%, până la 8 mil. euro. România şi Ungaria au fost singurele pieţe externe pe care grupul italian a înregistrat pierderi.

Rezultatele publicate de grup sunt calculate conform standardelor internaţionale de raportare financiară (IFRS), care prevăd un tratament mai blând în privinţa creditelor neperformante decât standardele româneşti de contabilitate. Reprezentanţii Intesa Sanpaolo România nu au comentat aceste informaţii. În ciuda forţei financiare a grupului, Intesa Sanpaolo rămâne un jucător de talie medie pe plan local, cu active de un miliard de euro la sfârşitul anului trecut. În decembrie 2009 activele băncii erau de 0,7 mld. euro. Banca a reuşit să îşi majoreze portofoliul de credite cu peste 30% anul trecut, ajungând la 0,8 miliarde de euro. Din totalul portofoliului, credite de 0,7 miliarde de euro nu înregistrează probleme la plată, în timp ce în categoria credite "îndoielnice" sunt trecute finanţări de 64 mil. euro. La acestea se adaugă credite substandard şi restructurate de 32 mil. euro.

Soldul depozitelor atrase de la clientelă a urcat anul trecut de la 0,3 la 0,4 mld. euro.

În prezent Intesa trece printr-o schimbare a echipei de management, atât directorul executiv Nicola Calabro, cât şi adjunctul său Riccardo Parasporo preluând alte posturi în cadrul grupului italian după ce şi-au încheiat man­datele la Bucureşti. Până acum italienii nu au numit un nou CEO. În prezent, banca este reprezentată de Armando Sala, director general adjunct responsabil de activitatea de creditare.