Norul radioactiv se îndreaptă către SUA. Vezi aici traseul radiaţiilor de la centrala Fukushima

Autor: Traian Terzianm 17.03.2011

Norul de radiaţii de la centrala nucleară Fukushima, care a fost eliminat în atmosferă, a fost detectat de armata Statelor Unite la 160 de kilometri în nord-estul Japoniei, fiind purtat de vânt către ocean. O parte din radiaţii probabil că vor ajunge până vineri şi în insulele Aleutine şi în California, scrie New York Times, potrivit unei prognoze realizate de Naţiunile Unite.

Noaptea trecută nivelul radiaţiilor fost destul de ridicat în clădirea reactorului 4. TEPCO (Tokyo Electric Power) a anunţat şi pierderile suferite: cinci muncitori au fost ucişi, 21 au fost răniţi iar doi sunt daţi dispăruţi.

Guvernul Statelor Unite a sfătuit locuitorii care se află pe o rază de 80 de kilometri în apropierea centralei nucleare Fukushima să părăsească zona sau în cel mai rău caz să rămână în case.

"O creştere a radioactivităţii ar face imposibilă intervenţia muncitorilor", a spus Gregory Jaczko, preşedintele comisiei americane de supraveghere a instalaţiilor nucleare.

În plus, oficialii comisiei cred că în recipientul în care se află miezul reactorului nu a mai rămas de fapt lichid de răcire şi că învelişul de siguranţă a fost afectat de exploziile anterioare.

Experţii de la Organizaţia Tratatului pentru Interzicerea Testelor Nucleare care este situată la Viena, sunt de părere că nivelul radiaţiilor se va diminua şi dacă va ajunge în Statele Unite va avea efecte foarte mici. În 1986 norii radioactivi de la Cernobîl au ajuns în SUA după zece zile, nivelul radiaţiilor fiind minim.

În plus, Comisia de Reglementare din SUA asigură populaţia că " nu vor exista efecte dăunătoare sănătăţii" deaorece între cele două ţări sunt mii de kilometri.