Top 10 investiţii pe care le-ar putea face România

Autor: Adelina Mihai 17.03.2011

România ar putea beneficia de investiţii de 10 miliarde de euro în următorii zece ani (care vor duce la o creştere a PIB-ului de 2,9% pe termen mediu) în cazul în care ar participa la organizarea campionatul european de fotbal UEFA în 2020- 2024, alături de Bulgaria sau Ungaria, arată calculele investitorilor străini.

Consiliul Investitorilor Străini (CIS), o organizaţie care reuneşte peste 100 dintre cele mai puternice companii private, a realizat un top al principalelor 10 proiecte care ar trebui finalizate şi care include, printre altele, şi investiţiile în infrastructură (aeroporturi, autostrăzi, hoteluri, stadioane), necesare pentru participarea României la organizarea campionatul european de fotbal. Estimările CIS arată că numărul de turişti va creşte cu cel puţin 1 milion de persoane pe durata evenimentului (în condiţiile în care, în 2010, aproximativ 7,5 milioane de străini au venit ca turişti în România). Acest proiect va duce la crearea a 97.500 de noi locuri de muncă pe termen mediu şi va creşte veniturile la buget cu 3.8% (tot pe termen mediu).

Vedeţi aici top 10 investiţii pe care le-ar putea face România

Documentul propus de Consiliul Investitorilor Străini - limba engleză

Printre cele mai importante proiecte despre care investitorii străini spun că ar fi prioritare se mai află Autostrada Nădlac-Sibiu (care va lega Europa de Vest la Marea Neagră) autostrada Bucureşti-Braşov dar şi hidrocentrala de la Tarniţa.