Valentin Lazea, BNR: Să nu ne amăgim, modelul german al unei austerităţi dure nu poate fi ocolit

Autor: Iulian Anghel 17.03.2011

Nu există altă cale rezonabilă pentru România decât austeritatea după modelul german. Alternativa poate fi luată în considerare, însă cu nişte costuri imense, în condiţiile în care pieţele financiare sunt neiertătoare cu risipitorii, afirmă Valentin Lazea, economist şef al BNR.

"Nu există altă cale decât să respecţi stricteţea fiscală germană. Poţi, desigur, să te duci să te împrumuţi pe pieţele financiare, dar cu nişte costuri masive atunci când pieţele realizează că ai probleme", afirmă Lazea.

Potrivit economistului şef al BNR, laxitatea politicii monetare din ultimii 10 ani, o practică la modă care a fost adoptată şi de către România, a echivalat cu un transfer masiv dinspre cei care au economisit bani spre cei care au cheltuit şi a pus sub semnul întrebării şi viitorul.

"S-a produs un transfer masiv al resurselor dinspre generaţiile viitoare spre a noastra. Cum atunci să-şi mai pui problema că modelul german nu este corect?"

Germania (susţinută de Franţa) a iniţiat un aşa numit plan de convergenţă economică şi financiară în zona euro care ar urma să includă în constituţiile naţionale unele condiţionalităţi economice: plafoane pentru deficitul bugetar şi datoria publică, majorarea vârstei de pensionare la 67 de ani sau eliminarea indexării automare a salariilor bugetare cu inflaţia.

Întors de la Consiliul European de a Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu a susţinut, săptămâna trecută, includerea în Constituţie a unei prevederi potrivit căreia deficitul bugetar nu poate depăşi 3% din PIB.

Deficitul bugetar al României a fost în 2009 de 7,2% din PIB, iar în 2010 de 6,5%, în vreme ce deficitul Germaniei a fost de 4,4% în 2009 şi de 3,5% în 2010. Germania, condusă de Angela Merkel, un apostol al austerităţii bugetare, susţine că soluţia revenirii din criză şi a reinventării viitorului pe baze solide este limitarea drastică a cheltuielilor şi economisirea - în condiţiile în care deficitele cele mai mari se înregistrează în zonele UE cu cele mai mari probleme economice precum Grecia sau Irlanda.

"Nu există o altă cale decât soluţia germană" a spus Valentin Laze la relansarea uneia dintre cărţile istoricului Bogdan Murgescu - "România şi Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)" Cartea profesorului Murgescu care analizează în paralel modul în care pe un parcurs de 500 de ani au evoluat, din punct de vedere economic, Ţările Române, Danemarca, Serbia şi Irlanda este una dintre cele mai spectaculoase apariţii editoriale din 2010.