Analiştii speră că scăderile de pe Bursă sunt temporare

Autor: Stefan Musgociu 17.03.2011
Bursa a revenit în ultima oră şi jumătate şi a în­cheiat şedinţa în creş­tere cu 0,46%, într-o piaţă în care tranzacţiile cu ac­ţiu­nile Fondului Proprietatea (FP) au asi­gu­rat 72% din lichiditatea care a atins cel mai ridicat nivel din ultimele trei săp­tă­mâni. La finalul sesiunii de joi, acţiunile FP erau cotate la 0,5945 lei, preţ în scădere nesemnificativă, cu 0,08%, iar cea mai recentă tranzacţie negociată a fost efectuată la 0,595 lei, preţ similar cu referinţa.


Unii brokeri cred că un investitor de calibru ar fi dat, anterior, ordin de cumpărare intermediarului pe piaţa locală să îi cumpere cantităţi mai mari de acţiuni FP, pe care brokerul i le-a vândut în ultimele şedinţe prin deal-uri.

Totodată, alţi brokeri consideră că tranzacţiile negociate s-au realizat direct între unii investitori instituţionali, deoa­rece sumele de bani transferate sunt foarte mari pentru majoritatea inter­mediarilor de pe piaţa locală de capital.

Şeful Departamentului de Analiză al firmei de brokeraj BT Securities, Dan Rusu, crede că bursa va avea o evoluţie mai bună decât anul trecut, întrucât piaţa va recupera decalajul pe care l-a înregistrat în al doilea semestru al anului trecut faţă de bursele externe.

"Indicatorul de performanţă rela­tivă BET/MSCI World Index con­firmă acest lucru, în sensul că din ianuarie 2011 am intrat într-un ciclu de per­for­manţă superioară majorităţii burselor externe. O bună parte din anul trecut a însemnat o piaţă locală în letargie după severa scădere din lunile aprilie şi mai, în timp ce afară pieţele continuau să crească", a declarat Rusu.

În prima parte a şedinţei acţiunile celor cinci societăţi de investiţii finan­ciare (SIF) au înregistrat corecţii mai vizi­bile şi au dus indicele BET-FI cu 1,22% sub nivelul de miercuri. Ulterior, odată cu revenirea pieţei, titlurile SIF-urilor au început să crească uşor, însă chiar la închidere au revenit la nivelurile de miercuri. Astfel, la finalul zilei indicele BET-FI înregistra o corecţie de numai 0,1%.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri, incluse în indicele BET, au fost realizate la preţuri în creş­tere în medie cu 0,89%, iar acţiunile com­paniilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,45% peste nivelul de miercuri.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia pri­me­lor 25 de titluri în funcţie de lichi­di­ta­te, inclusiv SIF-urile, a avansat cu 0,58%. Rusu consideră că şedinţele de co­recţii pe care bursa le-a înregistrat re­cent sunt doar temporare şi au fost deter­minate în principal de marcări de profituri.

"Există potenţial, există şi cum­pă­ră­tori. Mă aştept ca mulţi investitori să mi­greze de la pieţele occidentale la cele emer­gente, mult mai ieftine şi mai atrac­tive. Este drept că sunt şi pieţe emer­gen­te care au dat randamente uriaşe în ul­timii doi ani, însă piaţă din România nu se numără printre ele şi în asta cred că ar consta avantajul nostru în acest an", a adăugat analistul.

După închiderea şedinţei au fost înregistrate în sistemul bursei rezulta­te­le ofertei de vânzare de obligaţiuni realizată de Consiliul Judeţean Timiş, de 100 mil. lei. La finalul sesiunii de la Bu­cureşti, bursele vest-europene avan­sau cu până la 2,4%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în creştere cu cel mult 1,6%.

De urmărit astăzi