FP face revoluţie în indicii Bursei: va avea 20% din BET şi 30% din BET-FI

Autor: Andrei Chirileasa 17.03.2011

Fondul Proprietatea (FP) va deveni unul dintre cei mai importanţi emitenţi din componenţa a patru indici bursieri: BET, BET-C, BET-FI şi BET-XT, a căror evoluţie o va influenţa semnificativ începând de acum.



Acestea sunt cele mai mari schimbări produse în ultimii ani în indicii Bursei. FP va avea începând de luni o pondere de aproape 20% în indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai importante zece companii listate la Bursă, şi va reprezenta 30% din indicele BET-FI, care a fost rezervat până în prezent exclusiv societăţilor de investiţii financiare (SIF).

Este pentru prima dată când indicii BET şi BET-FI vor avea o componentă comună, ceea ce va putea determina o corelaţie mai puternică între aceştia. În ultimii ani, între cei doi indici nu a existat o corelaţie foarte puternică, în condiţiile în care indicele BET-FI a fost influenţat semnificativ şi de factori politici, cum ar fi proiectul privind eliminarea sau majorarea pragului de deţinere la SIF-uri. De exemplu, anul trecut indicele BET a câştigat 12%, în timp ce BET-FI a pierdut 8%.

Introducerea FP în indicii bursieri ar putea acţiona şi ca un factor de stabilitate pentru aceştia, având în vedere că oscilaţiile zilnice ale titlurilor fondului au fost în ultima lună mult mai reduse decât cele ale indicilor. În cazul FP, variaţiile zilnice depăşesc rar 1%, în timp ce pentru indici oscilaţii de 2% sunt ceva obişnuit.

Rămâne de văzut în ce măsură titlurile FP vor contribui la performanţele indicilor din acest an. De la listare, pe 25 ianuarie, titlurile fondului au pierdut circa 8,6%. În acelaşi interval, BET a câştigat 1,1%, iar BET-FI a crescut cu 8,7%.

După introducerea FP, indicele BET va fi dominat de patru companii care vor avea o pondere de aproape 80%. Ponderea Transgaz în structura indicelui a scăzut de la 17% la mai puţin de 8%, iar Transelectrica a scăzut de la 8% sub 4%.

Titlurile Bursei de Valori (BVB) vor debuta şi ele în BET, cu o pondere de 3,9%. În schimb, au fost eliminate acţiunile Condmag şi Dafora.

În BET-FI, până acum SIF Oltenia (SIF5) era cea mai importantă componentă, cu o pondere de 25%. După intrarea FP, SIF Oltenia va mai avea 17,8% din BET-FI, iar ponderea SIF Moldova (SIF2) va scădea la 14,9%, de la 21,3%. Celelalte trei SIF-uri vor avea fiecare între 12% şi 13%. În indicele BET-XT, care urmăreşte cele mai lichide 25 de acţiuni de pe Bursă, FP va avea 15%, la fel ca BRD şi Petrom, iar în indicele general al Bursei BET-C titlurile FP vor avea o pondere de 20%.