Dumitru Tudor: Ultimele achiziţii ale lui Chelu la Electroargeş sunt ilegale

Autor: Andrei Chirileasa 17.03.2011

Firmele Scop Line şi Goras Consulting din Galaţi, aflate în grupul omului de afaceri Cătălin Chelu, au cumpărat marţi un pachet de 4,2% din acţiunile producătorului de aparate electrocasnice Electroargeş Curtea de Argeş, deşi CNVM a stabilit că alte două firme controlate de Chelu deţin concertat peste 33% din companie şi sunt obligate să deruleze ofertă publică de preluare.

Potrivit legii pieţei de capital, "o persoană care, urmare a achiziţiilor sale sau ale persoanelor cu care acţionează în mod concertat, deţine mai mult de 33% din drepturile de vot asupra unei societăţi comerciale este obligată să lanseze o ofertă publică adresată tuturor deţinătorilor de valori mobiliare şi având ca obiect toate deţinerile acestora cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 2 luni de la momentul atingerii respectivei deţineri".

De asemenea, legea mai spune că "până la derularea ofertei publice (...), drepturile aferente valorilor mobiliare depăşind pragul de 33% din drepturile de vot asupra emitentului sunt suspendate, iar respectivul acţionar şi persoanele cu care acesta acţionează în mod concertat nu mai pot achiziţiona, prin alte operaţiuni, acţiuni ale aceluiaşi emitent".

Două firme din Galaţi, Portavon şi Materra Com, aflate tot sub controlul lui Chelu, au cumpărat la finele lunii octombrie 2010 un pachet de 35,4% din acţiunile Electroargeş pentru circa 3 mil. euro. Chelu a negat iniţial orice legătură cu aceste firme, deşi la Portavon este acţionar majoritar, cu 95%.

CNVM a stabilit în noiembrie că cele două firme acţionează în mod concertat şi le-a obligat să lanseze ofertă publică de preluare la Electroargeş în termen de 60 de zile, însă acestea nu s-au conformat. Săptămâna trecută, CNVM a sancţionat cele două firme cu avertisment şi le-a obligat ca în termen de 15 zile să depună documentaţia de ofertă publică.

Goras Consulting şi Scop Line sunt de asemenea printre firmele pe care CNVM le consideră ca făcând parte din grupul lui Chelu, potrivit unor ordonanţe mai vechi ale Comisiei care îl sancţionau pe Chelu, pentru depăşirea pragului de deţinere la SIF-uri. De altfel, tranzacţiile celor două firme la Electroargeş au fost raportate de firma de brokeraj Eldainvest ca tranzacţii realizate de persoane iniţiate.

"Ultimele achiziţii realizate de Cătălin Chelu la Electroargeş sunt în afara legii. El nu mai are voie să cumpere până ce nu face ofertă de preluare. În mod normal, aceste tranzacţii trebuie anulate. Voi solicita CNVM să blocheze decontarea acestor tranzacţii", a declarat Dumitru Tudor, principalul acţionar minoritar al Electroargeş, care deţine circa 12% din acţiuni.

Acţiunile Electroargeş au scăzut în ultimele două zile cu 18%, închizând şedinţa de joi la 0,78 lei. Scăderea a venit după ce compania a anunţat iniţial că va distribui dividende din profitul anului trecut, după care a revenit asupra deciziei şi a propus acţionarilor nedistribuirea de dividende.