Economia riscă să fie aruncată într-o nouă recesiune

Autor: Catalina Apostoiu 17.03.2011

În Japonia, orice fel de activitate economică pare să fi fost aproape în întregime suspendată, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. În contextul în care mii de miliarde de yeni au fost şterse de pe pieţele de acţiuni, iar aprecierea yenului pune presiune pe extrem de importantul sector al exporturilor, economiştii se tem că o perioadă prelungită de declin este inevitabilă.

"Japonia va intra într-o recesiune temporară", scrie într-o notă Susumu Kato, economist-şef al Crèdit Agricole pentru Japonia. El se aşteaptă ca PIB-ul ţării să se contracte în acest trimestru şi în trimestrul viitor, apărând trei trimestre consecutive de scădere.

Potrivit acestuia, cutremurul devastator, urmat de tsu­nami, va şterge 0,6% din creşterea PIB în primul trimestru şi până la 1,5% în cel de-al doilea. Kato se aşteaptă ca PIB-ul real pe primul trimestru să scadă cu 0,4% faţă de trimestrul anterior şi cu 1,2% pe trimestrul doi.

Chiar şi în urma eforturilor de reconstrucţie, este posibil ca economia să nu avanseze deloc în anul fiscal 2011. Kato, ca şi mulţi alţi analişti, sugerează că daunele s-ar putea ridica la 15.000 miliarde de yeni (188 de miliarde de dolari) sau aproximativ 3% din PIB. La acestea se adaugă pierderile de pe piaţa de acţiuni, peste 600 de miliarde de dolari până acum.

Sporind temerile privitoare la impactul economic al dezastrului, yenul a atins noi maxime record în raport cu dolarul la începutul şedinţei de ieri, reducând competitivitatea exporturilor japoneze.

Neprevăzută de analişti a fost şi nesiguranţa pronunţată generată de criza de la centrala nucleară Fukushima. "În condiţiile în care consumatorii vor deveni din ce în ce mai precauţi şi vor economisi mai mult, consumul va avea foarte mult de suferit", a declarat economistul Crèdit Agricole.

Întreruperile de electricitate vor da în acelaşi timp peste cap sistemul transportului public şi activităţile economice, adaugă Kato.

"Firmele sunt de asemenea incapabile să-şi asigure componentele şi materiile prime necesare", declară Tom Taylor, economist în cadrul National Australia Bank. Totuşi, presupunând că criza nucleară ar putea fi soluţionată, eforturile de reconstrucţie vor da roade în cele din urmă. "Cheltuielile de reconstrucţie se vor dovedi probabil a fi un stimulent fiscal foarte eficient", este concluzia agenţiei de rating Moody's.