Theodor Aman se instalează la Cotroceni

Autor: Pop Ioan 18.03.2011

Muzeul Naţional Cotroceni inaugurează joi, 24 martie, orele 18.00, în Spaţiile Medievale, expoziţia "Theodor Aman, pictor şi gravor", prilejuită de împlinirea a 180 de ani de la naşterea, respectiv 120 de ani de la moartea marelui pictor şi grafician.

Expoziţia organizată la iniţiativa Muzeului Naţional Cotroceni reuneşte peste 130 de lucrări (picturi, gravuri şi desene), precum şi un set de obiecte care i-au aparţinut artistului - sigiliu cu iscălitura lui, cutie cu pensule, paletă cu lauri oferită de elevii artistului cu dedicaţia "Maestrului nostru Th. Aman de diua omastică 1891. Elevii Şcolei de Belle-Arte".

Theodor Aman s-a născut la 20 martie 1831, la Câmpulung-Muscel. În 1850 a plecat la Paris, unde a studiat pictura la Şcoala de Arte Frumoase. A revenit în ţară în anul 1857, afirmându-se deja ca o personalitate cunoscută a penelului.

Numele său a rămas în istoria artei româneşti nu doar prin valoarea operelor semnate, ci şi prin contribuţia avută la întemeierea primei Şcoli de Belle-Arte de la Bucureşti (1864), al cărei director şi prim profesor de pictură a fost.

Printre cele mai reprezentative compoziţii inspirate de trecutul naţional prezente pe simeza Muzeului Naţional Cotroceni se numără: "Mihai Viteazul primind solii turci cu daruri din partea sultanului", "Unirea Principatelor", "Proclamarea Unirii", "Bătălia cu facle a lui Vlad Ţepeş", "Bătălia de la Plonin".

În expoziţie se vor regăsi şi binecunoscutele portrete ale lui Tudor Vladimirescu, Alexandru Lăpuşneau, Carol I, Mihail Cantacuzino, Nicolae Racoviţă, Ion Heliade Rădulescu, Cezar Bolliac, alături de cele ale membrilor familiei artistului: Pepica Aman, Aristia Aman, Alexandru Aman, Ana Aman, plus un "Autoportret".

Un alt subiect preferat al lui Th. Aman a fost cel oriental, ilustrat în expoziţie prin lucrările: "Odaliscă cu narghilea", "Odaliscă cu mandolină", "Odaliscă cu mărgele", "Cadână cu fes", "Cadână", alături de peisaje şi naturi statice precum "Peisaj", "O vedere din Bughea", "Pe o bancă în Cişmigiu", "Petrecere în grădină", "Corăbii în portul Constanţa", "Portiţa din grădină", "Pomieră cu cireşe", "Natură statică cu cireşe", "Coşul cu struguri", "Natură moartă cu liliac".