Trei miliarde de euro pe jocuri de noroc. Şi mai este loc de creştere

Autor: Anca Barbulescu 20.03.2011

Jocurile de noroc i-au determinat anul trecut pe cetăţeni să scoată în total din buzunar 3,15 miliarde de euro, după cum estimează Efthimios Papageorgiou, directorul pentru operaţiuni internaţionale al furnizorului de sisteme pentru loterie şi jocuri de noroc Intralot.

"Şi nu sunt luate în calcul cheltuielile din cazinouri", precizează el. Cea mai mare parte din sumă merge spre aparatele de jocuri de noroc, aşa-numitele terminale de videoloterie sau, în varianta populară, "păcănele", care înghit anual 2,5 miliarde de euro, în timp ce alte 500 de milioane de euro sunt jucate pe internet, scrie revista BUSINESS Magazin (www.businessmagazin.ro).

"Piaţa a rămas cât de cât constantă anul trecut, pentru că deşi jucătorii deja existenţi au pariat sume mai mici, au venit alţii noi, dornici de câştig, care au compensat", mai spune managerul Intralot, cu menţiunea că în zona pariurilor media zilnică este de un euro per jucător. Piaţa neagră a pariurilor şi jocurilor de noroc este însă egală cu cea legală, ceea ce înseamnă că statul român pierde destul de mult din impozitele care ar trebui plătite pentru aceşti bani. Un mecanism mai bun de reglementare ar putea însă rezolva această problemă, crescând totodată şi veniturile companiilor din domeniu.

"Modelul altor ţări cu o piaţă neagră mai mică ar putea fi aplicat şi aici", spune Papageorgiou, dând drept exemplu Grecia, o piaţă de 11 miliarde de euro dintre care 6 miliarde de euro vin pe cale legală, sau Italia, unde pariurile sportive cumulează anual 4,2 miliarde de euro, la care se adaugă şi restul jocurilor de noroc cu 10 miliarde de euro, iar piaţa neagră este doar o treime. De la intrarea în România în 1992 şi până acum, Intralot a investit în total pentru soluţii software, infrastructură şi service în jur de 150 de milioane de euro, dintre care o treime doar din 2008 încoace, sumă care nu a fost recuperată până acum, dar pe care speră să o amortizeze în următorii doi ani. Depinde în mare măsură de veniturile Loteriei Române, cu care Intralot are un contract pentru furnizarea de hardware şi software. Ultimii doi ani n-au fost însă foarte favorabili din cauza crizei. Românii au cheltuit mai puţin inclusiv pentru bilete loto şi pariuri sportive, veniturile Loteriei Române s-au diminuat - în primele nouă luni din 2010 afacerile au fost de 198,6 milioane de euro, cu 21% mai mici faţă de perioada similară din anul precedent, iar scăderea s-a simţit şi în afacerile Intralot.

Se explică, aşadar, de ce Intralot ia în calcul şi alte surse de venituri. Despre contractul Loteriei Române cu furnizorul de sisteme pentru loterie şi jocuri de noroc s-a vorbit destul de mult în ultimii ani. Pus sub lupă de nenu­mărate ori, contractul, care interzice furnizarea de soluţii hardware şi software pentru alţi jucători de pe piaţa locală, dar şi intrarea directă a operatorului grec în România, urmează să expire peste doi ani. De la sine înţeles, prelungirea lui este de interes pentru Intralot pentru că ar asigura astfel operaţiunile pe o piaţă care înseamnă spre 10% din cifra de afaceri a întreg grupului, de 903,6 milioane de euro în 2009. Dacă se va întâmpla sau nu, rămâne deocamdată o loterie.

"Este prematur de spus ce va fi în 2013. Explorăm toate posibilităţile", spune Efthimios Papageorgiou. Un scenariu mai plauzibil ar fi stabilirea operaţiunilor aici, fie prin achiziţia unui competitor din zona pariurilor, fie prin intrare directă. "Lucrurile se schimbă destul de rapid. Vom vedea care vor fi condiţiile de piaţă şi reglementările din domeniu în 2013, criterii pe baza cărora vom lua o decizie", continuă managerul Intralot, fără a da alte detalii. În încercarea de a-şi rotunji încasările în România, dar şi de a susţine revenirea pe creştere a Loteriei, compania a investit şi într-o reţea de agenţii loto în sistem de franciză. Anul trecut a inaugurat 30 în spaţii de câteva zeci de metri pătraţi, mizând pe câştiguri de 7% din vânzările de bilete loto 6/49, joker, noroc, loto 5/40 şi pronosport şi 15 sau 20% pentru lozuri, în funcţie de modul de aprovizionare şi decontare. "Încă nu avem un plan concret de extindere a reţelei. Momentan testăm piaţa", spune Papageorgiou. Performanţele n-au fost însă tocmai bune până acum, motiv pentru care Netman, compania deţinută de Intralot care operează agenţiile, a şi închis deja câteva dintre ele. Dar dacă se schimbă norocul, expansiunea viitoare ar trebui să se întâmple în acelaşi ritm ca şi până acum.

Urmează cazinouri?

N-ar fi complet exclus ca operaţiunile Intralot pe piaţa locală să aibă legătură la un moment dat şi cu cazinourile. Compania tocmai a lansat în Italia un nou model de afaceri, un cazinou electronic, unde nu vezi picior de crupier şi nici alţi angajaţi. "Modelul ar avea însă destul de mult de furcă odată pornită competiţia cu miile de săli de jocuri din România. Şi dacă luăm în calcul cele 6.200 de aparate de jocuri de noroc din agenţii, chiar şi cu Loteria Română.