Francezii scot primii bani din Zentiva (Sicomed) prin dividende record de 30 mil. euro

Autor: Andrei Chirileasa 20.03.2011

Producătorul de medicamente Zentiva Bucureşti (SCD) va distribui dividende în valoare totală de 125 mil. lei (aproape 30 mil. euro) din profiturile ultimilor ani, acestea fiind primele sume pe care compania le distribuie acţionarilor de la privatizare, în 1999.



Producătorul de medicamente Zentiva Bucureşti (SCD), controlat în prezent de grupul francez Sanofi Aventis, le propune acţionarilor distribuirea unui dividend brut de 0,1376 lei/acţiune din profitul net realizat anul trecut şi un dividend suplimentar de 0,1622 lei/acţiune din rezervele constituite din profiturile anilor precedenţi, potrivit convocatorului Adunării Generale a Acţionarilor publicat pe Bursă.

Dividendul brut total s-ar ridica astfel la aproape 0,3 lei/acţiune, respectiv 30% din preţul la care acţiunile SCD au închis şedinţa de joi de la Bursă, de 0,991 lei. Vineri, după publicarea convocatorului, acţiunile SCD au sărit pe Bursă cu aproape 15%, maximul permis pe parcursul unei şedinţe, închizând la 1,139 lei/acţiune. La acest preţ, randamentul dividendului este de circa 26%.

Valoarea totală a dividendelor propuse de compania farmaceutică se ridică la 125 mil. lei (aproape 30 mil. euro), fiind apropiată de valoarea dividendelor pe care le va distribui în acest an BRD, a doua bancă de pe piaţa locală, şi de circa trei ori mai mari decât dividendele distribuite de oricare dintre SIF-uri.

Zentiva nu a distribuit însă niciodată dividende de la privatizarea companiei în 1999. Fosta fabrică Sicomed a fost preluată atunci de BERD şi mai multe fonduri de investiţii străine, care au participat cu circa 14 mil. dolari într-o majorare de capital, preluând 58% din companie, prin intermediul vehiculului de investiţii Venoma Holdings.

Acţionarii au adoptat apoi o politică specifică fondurilor de investiţii, reinvestind profiturile în fiecare an pentru dezvoltarea afacerii. În 2004, după retragerea grupului grec Galenica, controlul Sicomed a rămas în mâinile a două fonduri de investiţii, Black Sea Fund şi Fondul Român Post-Privatizare, administrate de societăţile Global Finance şi GED Capital Development. În septembrie 2005, cele două fonduri au vândut Venoma Holdings şi, implicit, pachetul majoritar de 51% din Sicomed, către compania farmaceutică Zen­tiva din Cehia, pentru 102 mil. dolari.

Cehii au mai luat încă 24% din acţiuni printr-o ofertă publică de cumpărare derulată pe Bursă, principalii vânzători fiind SIF-urile, însă nu au reuşit să-şi asigure un pachet de acţiuni suficient de mare pentru a delista compania, deoarece fondul american QVT a intrat la cumpărare în aceeaşi perioadă reuşind să ia peste 10% din companie.

Cehii au continuat însă politica de menţinere a profiturilor în companie şi nu au distribuit dividende, deşi au realizat profituri substanţiale în primii ani, inclusiv din vânzarea unor terenuri ale Sicomed, în 2006.

La finele lui 2008, grupul francez Sanofi-Aventis a preluat integral Zentiva (Cehia) şi controlul indirect asupra Sicomed. În august 2009, francezii au derulat o nouă ofertă publică de preluare, încercând să preia un pachet de 25% din companie şi s-o delisteze de pe Bursă, însă preţul oferit, de 0,7 lei/acţiune, a fost considerat prea mic de către acţionari. În urma ofertei, francezii au mai luat circa 3,4% din acţiuni şi au ajuns să controleze 78%, restul de 22% fiind în portofoliile investitorilor de pe Bursă, mai ales fonduri de investiţii.

Sanofi Aventis va încasa dividende de 97,5 mil. lei (23 mil. euro) pentru participaţia de 78% pe care o deţine. Fondurile americane administrate de Artio deţin circa 2,86% din acţiunile producătorului de medicamente şi ar urma să primească dividende de circa 3,57 mil. lei (850.000 de euro). Artio a cumpărat circa 5% din Zentiva în mai 2007, de la fondul american QVT, la un preţ de circa 1,7 lei/acţiune, peste cotaţia actuală de pe Bursă.

Acţiunile Zentiva au crescut puternic în ultimele 8 luni (cu peste 60%), după ce timp de un an au stagnat în jurul nivelului de 0,7 lei. Compania a raportat pentru anul trecut un profit net record de 53 mil. lei şi afaceri de 254 mil. lei, în creştere cu 44% faţă de anul precedent, potrivit raportărilor preliminare.

Compania avea la finele anului lichidităţi de 205 mil. lei (48 mil. euro). Vineri, capitalizarea Zentiva era de circa 114 mil. euro.