Kazahii promit că vor face profit la Rompetrol

Autor: Roxana Petrescu 20.03.2011

Kazahii de la Rompetrol sunt mai convinşi ca niciodată că 2012, al cincilea an de la preluarea grupului petrolier din mâinile omului de afaceri Dinu Patriciu, va fi şi primul cu profit.

Optimismul lor vine chiar şi în contextul în care numai în ultimii cinci ani de zile pierderile cumulate ale Rompetrol Rafinare, principala companie a grupului, au fost de 500 de milioane de euro. Pe ce se bazează însă prognozele pozitive ale kazahilor? Tăieri de costuri, investiţii în rafinărie şi hedging pe ţiţei alături de giganţi financiari internaţionali ca Morgan Stanley sau Barclays.

"Rompetrol este acum o companie mult diferită faţă de cea din urmă cu câţiva ani. Bilanţul arată altfel. Am terminat cu ştirile negative", spune Dmitry Grigoryev, directorul financiar (CFO) al grupului Rompetrol.

Potrivit acestuia, costurile companiei s-au redus cu 30%, echivalentul a circa 200 de milioane de dolari, iar capacitatea Petromidia va ajunge la 5 milioane de tone anul acesta, unitatea urmând să producă mai multă motorină.