Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Indicele Gheorghe/ Mândruţescu – al creării de noi locuri de muncă

Autor: Cristian Hostiuc 20.03.2011

Guvernul Boc şi-a făcut treaba. Acum e rândul vostru, al investitorilor, să creaţi locuri de muncă!

După 2 ani de lobby puternic din partea Consiliului Investitorilor Străini (CIS) şi a Camerei de Comerţ Româno-Americane (AmCham) şi 4-5 luni de lupte publice duse de ministrul muncii Ioan Botiş şi de premierul Boc cu opoziţia, cu o parte din patroni (ironic, nu?), cu sindicatele, cu media, Guvernul a trecut schimbarea Codului muncii prin Parlament. Dacă trece săptămâna asta şi de Curtea Constituţională, în 30 de zile devine lege şi intră în vigoare.

Deşi modificările la Codul muncii au fost cerute de investitorii străini, iar preşedintele Băsescu şi premierul Boc le-au îmbrăţişat şi susţinut public punându-şi capul în joc, şefii CIS şi AmCham nu au fost în prima linie de luptă publică să explice de ce sunt importante schimbările.

Ei au spus doar, prin comunicate seci şi reci de la distanţă, că piaţa muncii va fi mai flexibilă, că oamenii vor putea fi angajaţi mai uşor, mai rapid, iar companiile nu vor mai avea o presiune suplimentară atunci când vor fi nevoite să dea oamenii afară, când mediul economic se deteriorează, iar afacerile lor scad. Şi în final au anunţat că dacă se va schimba Codul muncii, vor fi create aproape 90.000 de locuri de muncă.

Au fost prea puţine explicaţii şi susţineri publice din partea CIS şi AmCham. Mariana Gheorghe, preşedintele CIS şi conducătorul celei mai mari companii din România - Petrom - şi Sorin Mândruţescu, preşedintele AmCham şi şeful operaţiunilor gigantului american Oracle în România, nu au fost în luptă să se bată cu PSD-ul şi PNL-ul, cu Hossu, cu Dumitru Costin, cu Cezar Corâci sau cu Marius Petcu. I-au lăsat pe Boc şi pe Botiş să iasă în faţă, să ia toate înjurăturile. Premierul şi ministrul muncii au explicat cât au putut, cât au înţeles, dar problema e că pe ei nu-i crede nimeni, pentru că sunt de la putere, iar lumea e nervoasă după cei 2 ani de criză şi tăieri.

Iar oamenii ce au reţinut din toată această luptă? Că străinii ne vor răul, că românii din fruntea companiilor străine sunt vânduţi, că dacă vor fi adoptate prevederile noului Cod, angajaţii români vor ajunge sclavi, că vor fi daţi afară pe capete fără nicio protecţie socială, că Băsescu şi Boc sunt terminatorii ţării etc.

Dacă CIS şi AmCham, organizaţii respectabile, serioase şi în primul rând credibile, ar fi ieşit în faţă în fiecare zi să-şi apere schimbările pe care ele le-au cerut Guvernului, să motiveze de ce este important ca perioada de probă la angajare să fie mai lungă, de ce angajarea temporară poate fi o soluţie pentru mulţi tineri ca să capete experienţă etc., sigur poate oamenilor nu le-ar fi rămas în cap că ajung sclavi.

Paradoxal, schimbările din Cod au fost susţinute, involuntar, la Bruxelles, de un laureat al Premiul Nobel pentru Economie, profesorul Christopher Pissarides, care nu are nicio treabă cu România: dacă nu reformaţi piaţa muncii, veţi ajunge ca Spania; lumea economică se schimbă şi trebuie să deveniţi flexibili; trebuie să le daţi tinerilor o şansă prin contracte temporare.

De ce nu ies/sau ies prea puţin în faţă cei de la CIS şi AmCham să-şi susţină public poziţiile? Că nu vor să intre în bălăcăreala publică, că pot să rezolve lucrurile prin lobby, prin discuţii în spatele uşilor. Este şi ăsta un mijloc.

Dacă Băsescu, Boc, Botiş au susţinut cât au putut Codul muncii, şi-au pus mandatele în joc, acum este rândul investitorilor străini să-i susţină, să-şi facă treaba. Să creeze noi locuri de muncă, să aducă noi investitori în România, promovând-o ca o ţară unde legislaţia muncii nu este o problemă, să demonstreze practic că prin noile prevederi se schimbă ceva în bine. Atât pentru companii, cât şi pentru angajaţi. Noul Cod al muncii trebuie să creeze noi locuri de muncă, să aducă la suprafaţă munca la negru, nu să aducă tăieri/concedieri mai uşoare cu un cost mai scăzut pentru companii.

Aşa cum ANOFM anunţă lunar situaţia şomajului, la fel ar trebui ca Guvernul să anunţe numărul locurilor de muncă nou-create. Indicele Gheorghe/Mândruţescu.