De ce scade rata şomajului, deşi numărul salariaţilor nu creşte?

Autor: Adelina Mihai 20.03.2011

Rata şomajului a scăzut pentru cea de-a 11-a lună consecutiv în luna februarie, ajungând la 6,58%, corespunzătoare unui număr de 600.000 de şomeri, arată datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Pe de altă parte, numărul de salariaţi a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani, ajungând la 4,1 milioane de angajaţi în decembrie 2010 (exclu­zând cei 260.000 de bu­getari speciali din struc­turile "secrete" ale Mi­nisterului de Interne şi ale Ministerului Apărării), potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Paradoxul unei rate a şomajului extrem de scăzute în condiţiile în care numărul de salariaţi continuă să scadă de­monstrează că statisticile oficiale nu arată numărul real de persoane care nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă.

"Odată cu scăderea ratei şomajului ar trebui să crească numărul de angajaţi sau măcar să se ocu­pe o parte dintre locurile de muncă vacante. La noi, în calculul ratei şomajului nu sunt luaţi în considerare şi şomerii care nu mai primesc indemnizaţie de şomaj, în timp ce în alte ţări rata şomajului se calculează în funcţie de cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, diferenţa dintre cele două modalităţi de calcul fiind de cel puţin 2%", susţine Mariana Câmpeanu, fost ministru al muncii şi membru în Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor.

Există mai multe explicaţii pentru scăderea ratei şomajului: ieşirea din perioada acordării de indemnizaţie de şomaj a celor care nu au reuşit

să-şi găsească un loc de muncă, munca la negru, noile angajări făcute de mediul privat, dar şi plecarea la muncă în străinătate cu forme legale de muncă.

Cu toate acestea, peste 570.000 de şomeri au ieşit din statisticile de şomaj în 2010 pentru că nu şi-au reînnoit cererile de locuri de muncă la agen­ţiile pentru ocupare şi nu mai apar astfel în evi­denţele oficiale. Ca ur­mare, celor 600.000 de şomeri aflaţi în prezent în plată li se adaugă cel puţin alţi 570.000 de persoane fără loc de muncă care nu apar în statistici pentru că nu se mai prezintă la oficiile de muncă.

În România există două rate ale şomajului: cea calculată în fiecare lună de ANOFM şi cea publicată trimestrial de către INS, adică rata BIM (Biroul Internaţional al Muncii).

Rata raportată de ANOFM se calculează pe baza declaraţiilor persoa­nelor care se înscriu la agenţiile pentru ocupare, iar cea a INS se realizează pe baza datelor de la anchetele făcute în gospodării şi care include şi persoanele care nu lucrează, dar care nici nu se înscriu la agenţiile pentru şomeri. Ultimele raportări arată că rata BIM a crescut anul trecut, în timp ce rata calculată de ANOFM a scăzut în aceeaşi perioadă.