Udrea, Oprea şi Vanghelie promit construcţia celui mai mare cartier din ultimii 20 de ani

Autori: Andreea Mioara Neferu , Liviu Iancu 20.03.2011

Ministrul dezvoltării Elena Udrea, ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea şi primarul sectorului 5 Marian Vanghelie au bătut palma pentru construcţia a 10.000 de locuinţe în cartierul bucureştean Ghencea, proiect estimat de ZF la circa 200-300 milioane de euro, ce ar urma să fie cel mai mare cartier construit după Revoluţie în România.

Reprezentanţii celor trei partide, PDL (Udrea), UNPR (Oprea) şi PSD (Vanghelie) au anunţat cu surle şi trâmbiţe, inclusiv pe blogurile personale, proiectul din Ghencea, care va fi construit în parteneriat public-privat pe un teren de 101,5 hectare pe care Ministerul Apărării l-a transferat în patrimoniul sectorului 5. Locuinţele vor fi realizate în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), iar armata va primit peste 25% dintre acestea.

Deocamdată nu există estimări de cost privind aceste locuinţe şi nici nu se ştie de unde va fi obţinută finanţarea cu care trebuie să participe statul în acest parteneriat public- privat, însă Elena Udrea a declarat că locuinţele ANL pot fi construite exclusiv din fonduri private, sumele urmând a fi recuperate de către investitori de la locatari în 20-25 ani, pe­rioadă după care imobilele vor intra în proprietatea statului.

În condiţiile în care ANL vinde apartamente la un preţ de circa 400 de euro pe metrul pătrat, dacă considerăm 10.000 de locuinţe a câte două camere, cu o suprafaţă medie de 60 de metri pătraţi, costul total al noului cartier s-ar putea ridica la 240 milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

Cartierul va fi cel mai mare "proiect imobiliar al Guvernului din ultimii 20 de ani", spune Udrea pe blogul personal. Înainte de '89, în Capitală s-au construit cel puţin 27.000 de apartamente pe an, dintr-un total naţional mediu de 75.000 de unităţi din anii '50 până în '89.

În prezent, cel mai mare ansamblu rezidenţial construit în Bucureşti în ultimii ani este proiectul Confort City, compus din 12 blocuri cu 1.680 de apartamente.

"Va fi un concept total nou în România. Avem de-a face cu un eco-cartier, care va folosi tehnologii şi materiale de construcţii ecologice, precum şi surse de energie alterna­tivă", a anunţat Udrea pe blogul personal, precizând că ridicarea cartierului cu 10.000 de locuinţe ar putea genera peste 1.000 de locuri de muncă în construcţii. Deocamdată nu se ştie când va începe procedura de selecţie a construc­torilor şi mai ales când va începe construcţia propriu-zisă a celor 10.000 de locuinţe.

Nu este primul proiect "10.000" la care ministerul condus de Elena Udrea îşi anunţă participarea. Guvernul a anunţat la finalul anului trecut că va moderniza şi va asfalta 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi locale de care se va ocupa Ministerul Dezvoltării, afacere de peste 3 mld. euro, iar săptămâna trecută a fost aprobată ordonanţa de urgenţă prin care ministerul preia de la autorităţile locale sectoarele de drumuri de interes judeţean şi local pentru a putea demara lucrările.

Rămâne însă de văzut cum va decurge proiectul celor 10.000 de locuinţe. O serie de alţi foşti miniştri şi oficiali s-au întrecut în anii anteriori, în special în perioada campaniilor electorale, în a face promisiuni legate de realizările pe care le vor face în timpul mandatelor sale, promisiuni pe care nu le-au putut însă onora până la momentul părăsirii funcţiei. Un exemplu este fostul ministru al transporturilor, Radu Berceanu, care promitea în campania din 2008 că până în 2012 guvernul PDL va finaliza 1.000 de kilometri de au­tostradă. În prezent, România are 314 kilometri de autostradă, iar anul acesta ar urma să fie inauguraţi încă alţi 60 de kilometri.