Fiscul are undă verde pentru verificarea celor cu venituri mari nedeclarate

Autor: Mihaela Claudia Medrega 20.03.2011

Normele privind verificarea persoanelor cu venituri mari au fost aprobate de Guvern după aproximativ trei luni de zile de la adoptarea deciziei conform căreia persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori.

Verificarea persoanelor cu venituri mari va fi direcţionată, pentru început, asupra câtorva "zeci, sute" de persoane care fie cheltuiesc sume mari pentru achiziţionarea unor bunuri de lux fără a avea venituri declarate corespun­zător, fie nu au venituri constante sau nu dispun de docu­mente justificative, potrivit raportului Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pe 2010. Fiscul a înfiinţat anul trecut un departament care va controla persoanele cu venituri mari.

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat recent la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro Tv că un număr de 12 persoane au conturi în Elveţia în valoare totală de 50-60 mil. euro, iar Fiscul va verifica provenienţa acestor veni­turi. Dacă provenienţa nu va putea fi demons­­trată, veniturile vor fi im­pozitate cu 16%. Autorităţile fis­cale din toată Europa, in­clusiv din Elveţia, au trans­mis ANAF circa 80.000 de informări cu privire la persoane fizice române care au realizat depozite în pe­rioada 2007-2010.

Pentru verificarea si-tuaţiei fiscale a persoa­nelor fizice, autorităţile fis-cale realizează o analiză de risc, selectează grupul de persoane care vor fi supuse verificării, realizează verificarea fiscală prealabilă docu-mentară şi, dacă este cazul, verificarea fiscală. Activitatea de verificare fiscală prealabilă documentară se desfăşoară fără notificarea persoanei.

Valoarea, frecvenţa depunerilor în conturile bancare şi sursa banilor, sub lupa Fiscului

Metoda fluxurilor de trezorerie folosită de Fisc va putea furniza indicii pentru identificarea veniturilor nedeclarate pornindu-se de la analiza valorii şi frecvenţei depunerilor în conturile bancare şi a surselor acestor depuneri.

Determinarea veniturilor sustrase de la impozitare constă în compararea disponibilităţilor băneşti din conturile bancare şi evidenţiate în documente sau folosite la plata cu numerar, cu toate veniturile din surse impozabile depuse în conturile bancare sau folosite la plata cu numerar a unor cheltuieli în perioada supusă controlului.

Metoda patrimoniului constă în determinarea venitului impozabil pe baza creşterii valorii patrimoniului net al unei persoane fizice pe parcursul unui an fiscal, după ajustarea cu cheltuielile efectuate şi veniturile neimpozabile.

Cea de-a treia metodă, respectiv metoda sursei şi cheltuirii fondului, constă în compararea cheltuielilor efectuate de o persoană fizică cu veniturile declarate în perioada verificată. Metoda se bazează pe principiul că orice cheltuială în exces faţă de valoarea declarată a veniturilor reprezintă venit impozabil nedeclarat.


Fiscul cere TVA din ultimii 5 ani de la jurnalişti, artişti şi analişti financiari şi politici

ANAF a declanşat inspecţii fiscale la persoanele fizice care, în perioada 2006 - 2010, au realizat venituri impozabile din activităţi independente, din drepturi de proprietate inte­lectuală şi din contracte de colaborare, care depăşesc plafonul de scutire de la plata TVA prevăzut de legislaţia aplicabilă în perioada de referinţă. Conform Codului fiscal plafonul de scutire de la plata TVA în cursul unui an calendaristic este de 35.000 de euro. Dacă veniturile depăşesc acest plafon trebuie solicitată înregistrarea în scopuri de TVA.