BNR forţează şi mai mult scăderea euro pentru a coborî inflaţia, susţin analiştii

Autor: Liviu Chiru 20.03.2011

Leul îşi continuă galopul de sănătate, atingând noi maxime în faţa euro la cursul oficial, iar analiştii spun că vânzările de valută din partea BNR, care au fost motorul acestei aprecieri, vor continua.

Euro a coborât vineri la 4,1683 lei la cursul BNR, cu 1,05 bani sub ziua precedentă, întorcându-se astfel la nivelurile la care se afla la începutul lunii mai în 2010. Aceasta a fost de altfel a treia zi consecutivă în care cursul stabileşte noi minime.

Banca centrală continuă astfel să apese pe pedala aprecierii cursului în încercarea de a ţine sub control scumpirea carbu­ranţilor şi alimentelor, care reacţionează la creşterile cotaţiilor de pe pieţele inter­naţionale din lunile trecute.

În plus, veştile bune privind expor­turile, care continuă să accelereze ajutând la micşorarea deficitului comercial şi înnoirea promisiunii băncilor străine de a-şi menţine expunerea pe România îmbună­tăţesc per­cepţia străinilor.

De asemenea, Comisia Europeană a anunţat că va elibera pe 24 martie ultima tranşă de 1,2 miliarde de euro negociată de guvern în urmă cu doi ani.

"Această tranşă ar putea avea un impact pozitiv asupra leului, deoarece ar putea oferi muniţie suplimentară intervenţiilor valutare, acţiuni ce probabil au jucat un rol important în aprecierea recentă a leului", spune Vlad Muscalu, analist la ING Bank.

După ce cotaţiile petrolului şi ce­realelor aproape s-au dublat pe pieţele internaţionale din vara trecută şi până în prezent, preţurile au început să urce şi pe plan local, împingând inflaţia în februarie la 7,6% pe an. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a arătat însă recent că mişcările de curs de până la 4% nu ar trebui să se vadă în evoluţia preţurilor la bunurile de consum. Analiştii au calculat atunci că banda sugerată de guvernator este între 4 şi 4,4 lei pentru un euro, considerând astfel că BNR ar putea să împingă în continuare cursul în jos. Isărescu a explicat că o apreciere de curs în acest interval poate contribui la ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste.

Situaţia este diametral opusă acum faţă de ce se întâmpla în primăvara trecută, când oficialii BNR se declarau împotriva unei aprecieri prea puternice a leului, arătând că un curs de sub 4 lei/euro ar lovi exporturile, singurul motor care a tras pentru revenirea economiei.

Cum exporturile s-au dovedit solide (în ianuarie au înregistrat o creştere cu aproape 50% faţă de ianuarie 2010, la 3,4 mld. euro), BNR ar putea să fie mai tolerantă în privinţa unui leu puternic.

Scăderea cursului este urmărită cu atenţie pe plan local, mai ales că vine după o perioadă lungă în care euro a înregistrat oscilaţii foarte mici. Totuşi, leul abia dacă a câştigat 2,5% în faţa euro de la începutul anului, în timp ce pe alte pieţe din regiune mişcări de amplitudini chiar mai mari au loc în doar câteva zile. Spre exemplu, zlotul polonez a pierdut peste 4% în faţa euro comparativ cu nivelurile la care se tranzacţiona în ianuarie.

Leul s-a bucurat în ultimul timp de o serie de note favorabile din partea analiştilor locali şi străini.

"După veştile bune privind balanţa comercială, ne reafirmăm recomandarea pentru o poziţie lungă pe leu", spune Florentina Cozmâncă, analist la RBS Bank România.

Ea afirmă că reînnoirea promisiunii grupurilor financiare străine privind men­ţinerea expunerii pe România şi sprijinirea filialelor locale contribuie de asemenea la îmbunătăţirea percepţiei externe.

Majoritatea analiştilor iau în consi­derare tocmai acţiunile BNR, care nu are multe pârghii la îndemână pentru a lupta cu accelerarea inflaţiei. O creştere a dobânzii ar lovi economia care abia dă primele semne de revenire.

Inclusiv analiştii de la Danske Bank, care în anii trecuţi aveau constant o viziune pesimistă pentru leu, se aşteaptă acum la o întărire. Danezii se aşteaptă ca euro să coboare la 4,01 lei în următoarele trei luni şi să rămână în apropierea acestui nivel până în toamnă. Abia la anul cursul ar urma să revină spre 4,15 lei pentru un euro.

Cu o prognoză similară au venit şi analiştii ING Bank, care consideră că euro ar putea să coboare spre 4 lei, cu un imbold de la BNR, urmând să revină la 4,2 lei în decembrie. Americanii de la JP Morgan văd în schimb euro la 4 lei în decembrie.