Nissan negociază cumpărarea a 25% din cel mai mare constructor auto rus

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 21.03.2011

Nissan Motor, al treilea mare producător auto al Japoniei, poartă discuţii pentru achiziţionarea a peste 25% din acţiunile companiei AvtoVAZ pentru a obţine controlul asupra celui mai mare producător auto din Rusia împreună cu partenerul său Renault, scrie Bloomberg.

Nissan discută cu acţionarii AvtoVAZ Troika Dialog şi Russian Technologies achiziţia participaţiei în decursul mai multor ani. Grupul francez Renault, proprietarul Dacia, îşi va păstra participaţia din cadrul AvtoVAZ.

Alianţa Renault-Nissan condusă de Carlos Ghosn încearcă să preia o participaţie majoritară în cadrul producătorului autovehiculelor Lada după achiziţia de către Renault a unei participaţii de 25% în schimbul a un miliard de dolari în 2008, în încercarea de a profita de creşterea pieţei auto din Rusia.

Nissan ar putea plăti o sumă egală cu preţul de piaţă pentru o participaţie de 25%, în prezent situat la 10,1 miliarde de ruble (350 de milioane de dolari), potrivit Elenei Sahniva, analist în cadrul VTB Capital.

În condiţiile în care piaţa auto vest-europeană se pregăteşte pentru un nou an de declin, producătorii încearcă să încheie parteneriate în Rusia. Vânzările de autoturisme de pe această piaţă ar putea atinge 3 milioane unităţi până în 2014, depăşind piaţa germană.

Troika şi Russian Technologies deţin fiecare 25% din compania rusă. Troika şi-ar putea vinde în cele din urmă participaţia, în timp ce Russian Technologies are în vedere achiziţionarea de noi acţiuni AvtoVAZ pentru a-şi menţine participaţia la 25%.