AT&T va cumpăra T-Mobile USA într-o tranzacţie-gigant de 39 mld. $

Autor: Vlad Popescu 21.03.2011

AT&T vrea să cumpere T-Mobile USA de la Deutsche Telekom pentru 39 de miliarde de dolari (27,6 mld. euro), creând un nou lider de piaţă în sectorul telecomunicaţiilor mobile din Statele Unite, însă tranzacţia va fi anchetată riguros de autorităţile pentru concurenţă, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

AT&T, al doilea jucător pe piaţa americană a serviciilor mobile, este criticat pentru performanţele slabe ale reţelei şi ar câştiga, prin preluarea T-Mobile USA, acces la capacităţi importante de extindere şi acoperire a cererii de servicii video şi de date, tot mai mare odată cu adoptarea la scară largă a smartphone-ului.

Deutsche Telekom scapă astfel de o operaţiune a cărei profitabilitate este pe o pantă descendentă şi câştigă lichidităţi importante, pe care le poate folosi pentru plata datoriilor şi răscumpărarea de acţiuni. Grupul german rămâne însă expus pe piaţa americană, deoarece va obţine de asemenea, conform acordului, 8% din acţiunile AT&T, devenind cel mai mare acţionar al grupului.

Cota de piaţă a AT&T va creşte prin această tranzacţie de la 32% la 43%, respectiv de la 96 de milioane de clienţi la 130 de milioane. Actualul lider de piaţă, Verizon Wireless, controlat de Verion Communications şi Vodafone, are o cotă de piaţă de 34,5%.

Numărul trei pe piaţă, Sprint Nextel, a purtat negocieri pentru a fuziona cu T-Mobile USA care însă au eşuat. Divizia americană a Deutsche Telekom este al patrulea operator de servicii mobile din Statele Unite.

Sprint Nextel, care va fi nevoită să concureze cu doi rivali mult mai mari şi mai puternici, s-a plâns autorităţilor americane că fuziunea AT&T - T-Mobile USA va răsturna dramatic echilibrul industriei wireless, dominată de acum înainte de cei doi giganţi care vor controla aproape 80% din piaţă.

Autorităţile pentru concurenţă din Statele Unite vor ancheta riguros tranzacţia, pentru a se asigura că facturile clienţilor nu vor fi afectate în urma fuziunii. T-Mobile USA oferă în prezent unele dintre cele mai mici tarife din America.

AT&T anticipează însă că va încheia tranzacţia în următoarele 12 luni şi a arătat că grupul este pregătit să renunţe la unele active dacă autorităţile vor impune o astfel de măsură.