270.000 de angajaţi nu au niciun ban în contul de pensie

Autor: Ciprian Valentin Botea 21.03.2011

Aproximativ 270.000 de participanţi la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) nu au niciun ban în conturile individuale deoarece angajatorii nu le-au virat nicio contribuţie de la startul acestui sistem, în mai 2008, până în prezent, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Numărul conturilor goale a scăzut însă cu 19% în ultimul an, de la 332.000 de persoane în martie 2010.

Pe de altă parte în ultimul an a crescut numărul clienţilor pentru care nu sunt virate în fiecare lună contribuţii la fondurile de pensii private, fie pentru că angajatorii au probleme financiare, fie pentru că persoanele respective au rămas fără loc de muncă, susţin jucătorii din piaţă.

Contribuţiile la fondurile obligatorii sunt virate de Casa Naţională de Pensii din contribuţia la pensia de stat, iar dacă angajatorii nu-şi achită obligaţiile către stat, nici fondurile private nu-şi primesc banii. Contribuţia a fost majorată începând din martie de la 2,5% la 3% din salariul brut.