Adrian Severin, presat să pună punct unei cariere politice de 20 de ani în urma imensului scandal de corupţie din PE

Autor: Iulian Anghel 21.03.2011

După 20 de ani în care "a mâncat politică pe pâine", Adrian Severin s-ar putea vedea obligat să pună punct unei cariere în care a împletit de mai multe ori acţiuni contoversate cu apariţii publice competente care i-au creat imaginea de om politic abil, de ideolog ataşat valorilor de stânga, dar mai ales valorilor europene.

Intrat în politică imediat după 1990, când avea 36 de ani, ajuns pentru prima dată în executiv ca secretar de stat în Cabinetul lui Petre Roman, în echipa de tineri profesori promiţători la acea vreme promovaţi de premier, Severin şi-a încununat cariera politică internă când a ajuns ministru de externe în 1996 şi a primit recunoaşterea europeană prin alegerea sa, mai târziu, ca deputat european, dar mai ales prin desemnarea sa, în 2002, în Convenţia pentru Viitorul Europei, care a redactat Constituţia Europeană (actualul Tratat de la Lisabona).

Scandalul declanşat de The Sunday Times, care îl acuză că, aşa cum au făcut şi alţi doi europarlamentari, a pretins bani pentru a modifica legislaţia europeană, îi poate fi fatal politicianului ajuns acum la 57 de ani. Este convocat la Bruxelles pentru explicaţii, Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA) s-a autosesizat, iar Oficiul European Anti­fraudă (OLAF) examinează probele oferite cu largheţe de publicaţia britanică.

Severin, care este membru de frunte al PSD şi conduce grupul deputaţilor acestui partid în Parlamentul European, susţine că este nevinovat şi că nu-şi va da demisia din Le­gislativul de la Strasbourg, aşa cum au făcut-o deja colegii săi acuzaţi şi ei de aceleaşi fapte - conservatorul austriac Ernst Strasser şi so­cialistul slovenul Zo­ran Thaler.

Ieri Se­verin s-a "autosus­pendat" doar din PSD, însă impli­carea nu-melui partidului în acest scandal este extrem de păguboasă pentru că nu este o afacere oarecare, ci una în care sunt aduse acuzaţii extrem de grave, anume impunerea de amendamente în legislaţia europeană în folosul unei companii, în schimbul unor sume de bani. Severin trebuie că îşi aduce aminte de episodul 1997 când a fost forţat să părăsească funcţia de ministru de externe după ce a susţinut că are o listă cu jurnalişti "secu­rişti", listă pe care nu a făcut-o însă publică. Acum i se sugerează să demisioneze din Parlamentul Euro-pean şi nu o face. Nici în 1997 nu a dorit să o facă, dar a fost obligat.

După demisia din MAE, Severin, mem­bru de vază al Partidului Democrat condus atunci de Petre Roman, a demisionat un an mai târziu şi din PD şi şi-a continuat cariera în PSD unde, pas cu pas, şi-a constituit o carieră europeană.

Conduce şi Institutul de Studii Democrate "Ovidiu Şincai" care are pretenţia să rivalizeze cu instituţii de prestigiu europene. Aşa şi-a creat imaginea de ideolog competent, aşa a ajuns în board-ul Partidului Socialiştilor Europeni. Or, tocmai implicarea unor atât de înalte instituţii în acest scandal ar putea să-i pună capăt carierei.

Potrivit The Sunday Times, Severin, ală­turi de Strasser şi Thaler s-au declarat dispuşi să îşi "vândă serviciile" pentru sume de până la 100.000 de euro unor jurnalişti de la cotidianul britanic care s-au pretins a fi lobbyşti - Severin ar fi cerut deja 12.000 de euro pentru un amendament pe care l-ar fi susţinut.


Cum a demisionat Zoran Thaler
Europarlamentarul sloven Zoran Thaler din grupul Socialiştilor Europeni a demisionat din Parlamentul European ieri în urma scandalului generat de informaţiile publicate în "The Sunday Times" potrivit cărora cerea bani pentru impunerea unor amendamente în legislaţia europeană.
"Demisia mea ar trebui să permită o investigaţie asupra tuturor faptelor şi circumstanţelor acestei tentative de a-mi compromite numele, în afara oricărei presiuni", se arată într-o declaraţie a lui Thaler. Liderul grupului socialiştilor din PE (din care făcea parte Thaler) Martin Schulz solicitase ieri o întâlnire la Bruxelles cu europarlamentarii Adrian Severin şi Zoran Thaler.

Cum a demisionat Ernest Strasser
Conservatorul Ernest Strasser, fost ministru austriac de interne între 2000 şi 2004, a fost nevoit să demisioneze duminică din toate mandatele deţinute la cererea partidului său, Partidul Popular. El susţine că se duce o campanie împotriva lui în Austria, în care sunt implicate serviciile secrete. Sunday Times îl filmase în secret în timp ce afirma că a lucrat deja pentru cinci clienţi corporatişti care i-au plătit fiecare până la 100.000 de euro pe an.
"Sper ca, dacă faptele relatate se dovedesc adevărate, şi cei doi europarlamentari socialişti (Severin şi Thaler - n.n.) să facă acelaşi gest", a spus preşedintele popularilor din PE Joseph Daul.