Brokerii spun că Bursa a rezistat la corecţii şi investitorii au revenit rapid

Autor: Stefan Musgociu 22.03.2011

Bursa a crescut şi marţi, cu 0,78%, pentru a doua zi consecutiv, deşi pieţele europene au înregistrat corecţii uşoare pe fondul unei lichidităţi de 9,5 milioane de euro. Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Carpatica Invest Adrian Ciudin crede că interesul investitorilor pentru tranzacţionare a fost influenţat în ultimele săptămâni de dividendele propuse de companii, în special de SIF-uri, dar şi de apropierea datelor de desfăşurare a adunărilor generale ale acţionarilor.

"Dividendele anunţate de cele mai multe companii au fost un prilej bun pentru investitori şi pentru speculatori să intre la tranzacţionare. Practic, acum se cumpără pe zvon şi aşteptări şi se va vinde ulterior pe ştire, când se vor stabili dividendele şi bugetele companiilor, dar şi după ce vor trece datele ex-dividend (după care cum­părătorul unor acţiuni nu mai are dreptul să primească dividende - n.red.). În plus, în ultima lună s-a văzut că au intrat bani noi în piaţă care au susţinut creşterile, în special pe Fondul Pro­prietatea, dar şi că s-au deblocat nişte bani din vânzarea acţiunilor FP", a declarat Ciudin.

El spune că un indiciu pentru intrările noi de capital străin în România este aprecierea leului în raport cu euro.

Majoritatea acţiunilor au deschis şedinţa la preţuri în uşoară ascensiune, piaţa menţinându-se pe linia ascen­dentă din precedenta sesiune, iar investitorii au vizat cu precădere titlurile SIF-urilor, care au consemnat cele mai vizibile creşteri, şi ale Fon­dului Proprietatea.

Totodată, Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la Prime Transaction, consideră că investitorii au revenit mai rapid în piaţă în ultimele şedinţe şi pentru că bursa locală nu a reacţionat puternic la impactul evenimentelor generate de dezastrul din Japonia.

"În plus, faptul că mai multe bănci au început să anunţe previziuni pozitive arată că devenim ceva mai vizibili şi pentru străini şi cred că asta se poate observa în comportamentul bursei româneşti", a mai spus Bărbulescu. La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,43%. Acţiunile Fondului Proprie­tatea au crescut mai lent decât titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi au temperat ascen­siunea indicelui BET-FI la 2,13%. Cel mai recent transfer cu acţiunile FP a fost efectuat la 0,612 lei, preţ în creştere cu 0,16%, iar titlurile SIF Moldova au avansat cu 2,92%, la 1,446 lei.

"Fondul Proprietatea va deveni o acţiune de refugiu, cum este BRD sau Petrom. Cel puţin până în luna mai, când va fi reluat procesul de despăgubire în acţiuni FP, nu cred că vom vedea speculatori pe aceste acţiuni. Din mai vor intra noi pachete, la preţuri apropiate de cel de la bursă, deci viitorii acţionari vor fi mai dispuşi să vândă", a adăugat brokerul.

Totodată, el spune că plasamentele Fondului Proprietatea pe o bursă externă nu ar trebui să îi surprindă pe investitori, întrucât strategia de investiţii a Franklin Templeton nu se limitează numai la piaţa din România.

Acţiunile SIF Oltenia au înregistrat al treilea rulaj din piaţă, de 5,1 milioane lei, şi au avansat cu 2,25%, la 1,542 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,4%.



De urmărit astăzi