Serbia: oferta de 1 mld. euro de la Telekom Austria pentru operatorul naţional de telefonie e prea mică

Autor: Adrian Seceleanu 22.03.2011

Guvernul sârb va respinge, cel mai probabil, oferta de "800 până la 950 mil. euro" depusă de compania Telekom Austria pentru pachetul majoritar de acţiuni al Telekom Srbija, operatorul naţional de telefonie, a declarat Mirko Cvetkovic, primul ministru al ţării din Balcani.

"Guvernul sârb nu va vinde Telekom Srbija sub preţul minim de 1,4 de miliarde de euro", a declarat Cvetkovic. "Decizia finală aparţine grupului de lucru care se ocupă de vânzare", a mai spus el.

Telekom Austria a oferit luni o sumă care variază între 800 şi 950 mil. euro pentru 51% din compania de telefonie, plus promisiunea unor investiţii de 450 mil. euro. 80% din acţiunile Telekom Srbija sunt deţinute de statul sârb iar 20% sunt în posesia grupului elen OTE. Cele două părţi au agreat să-şi vândă împreună acţiunile, pachetul de 51% scos la licitaţie incluzând acţiunile OTE şi 31% din acţiunile guvernului.

În competiţia pentru compania sârbească s-a aflat şi compania France Telecom - care s-a retras acuzând "preţul prea mare", dar şi Deutsche Telekom, care, într-un final, nu a mai depus o ofertă.

Telekom Srbija a avut anul trecut venituri de peste 1,15 mld. euro şi are peste 3,4 milioane de linii de telefonie fixă şi peste 7,3 milioane de clienţi pentru serviciile de telefonie mobilă. Datele includ şi rezultatele subsidiarelor companiei din Muntenegru şi Bosnia Hertzegovina.