Transgaz distribuie dividende record de 81,6 milioane de euro

Autor: Andrei Chirileasa 22.03.2011

Statul va încasa dividende de 60 de milioane de euro de la una dintre cele mai profitabile companii din portofoliu, în timp ce Fondul Proprietatea va primi circa 12,2 milioane de euro.



Compania de transport a gazelor naturale Transgaz Mediaş (TGN), controlată de Ministerul Eco­nomiei, va distribui acţio­narilor dividende record în valoare de 338,7 mil. lei (81,6 mil. euro) din profitul net realizat anul trecut, potrivit propunerii care va fi dezbătută de acţionarii companiei la finele lunii aprilie.

Valoarea dividendului brut pe acţiune este de 28,77 lei şi reprezintă 11% din preţul la care titlurile Transgaz au închis şedinţa de tranzacţionare de ieri, de 261 lei/acţiune.

Anul trecut, Transgaz a distribuit un dividend brut de 13,02 lei/acţiune.

Creşterea dividendului de la Transgaz vine după ce compania a raportat un profit record pentru 2010, de 376 mil. lei (88 mil. euro), iar statul a obligat companiile din portofoliul său să distribuie minimum 90% din profiturile realizate sub formă de dividende, faţă de minimum 50%, cât era cerinţa anul trecut.

Ministerul Economiei, care controlează 73,5% din Transgaz, va încasa dividende în valoare de 249 mil. lei (60 mil. euro), în timp ce Fondul Proprietatea (FP), care deţine aproape 15%, va primi circa 50,8 mil. lei (12,2 mil. euro) brut.

Printre investitorii instituţionali care deţin pachete semnificative de acţiuni Transgaz se numără SIF Moldova (SIF2), cu circa 0,94%, şi fondul de investiţii ING Romanian Equity, cu 0,59%. SIF Moldova va primi dividende de 3,17 mil. lei, iar fondul administrat de ING va încasa 2 mil. lei.

Pe de altă parte, conducerea companiei va mai avea la dispoziţie doar 37,6 mil. lei (9 mil. euro) din profitul anului trecut pentru finanţarea investiţiilor proprii. Din această cauză, conducerea Transgaz a trimis o notă de fundamentare către Oficiul Participaţiilor Statului şi privatizării în Industrie (OPSPI) prin care solicită ca în paralel cu vânzarea pachetului de 15% de către stat să se facă şi o majorare de capital, iar acţiunile emise în cadrul operaţiunii să fie vândute direct pe Bursă.

Ministerul Economiei intenţionează ca până la finele anului să vândă pe Bursă un pachet de 15% din acţiunile Transgaz. În prezent, acest pachet ar valora circa 111 mil. euro.

O poziţie similară a adoptat şi Transelectrica Bucureşti (TEL), cealaltă companie de utilităţi listată pe Bursă. Transelectrica, la care statul deţine de asemenea un pachet de 73% din acţiuni, nu a avut probleme în ultimii ani cu ieşirile de capital generate de plata dividendelor, dar a fost nevoită să apeleze la credite bancare pentru finanţare, acumulând datorii im­portante.

Anul trecut Transelectrica a realizat un profit net preliminar de 9,9 mil. lei (2,32 mil. euro), astfel că dividendele pe care le va distribui vor fi de circa 9 mil. lei. Valoarea dividendului brut de la Transelectrica ar fi de circa 0,12 lei/acţiune, conform calculelor ZF.

Dividendul de 28,77 lei de la Transgaz este un record pentru Bursa de la Bucureşti. Cu această sumă, un investitor poate cumpăra, de exemplu, 47 de acţiuni la Fondul Proprietatea (FP), cotate în prezent la 0,612 lei, sau 68 de acţiuni Petrom (SNP) la preţul de 0,42 lei.

Dividendele vor fi plătite începând cu data de 17 octombrie 2011 prin intermediul BRD, potrivit propunerii pentru AGA