Peste 1.300 de greci locuiesc în România, iar 700 învaţă în facultăţi

Autor: Adelina Mihai 23.03.2011

O mare parte din cei peste 1.300 de greci care locuiesc oficial în România vin iniţial la studii, studenţii greci fiind cei mai numeroşi - după tunisieni - din rândul străinilor care învaţă în universităţile româneşti de stat.

Panagiotis Touloumakos, 19 ani, este student în primul an la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" Bucureşti, alături de alţi zece colegi de origine greacă.

De ce a venit în Ro­mânia?

"Am ales România pentru că taxele de şcolarizare sunt mai mici decât în alte ţări şi am câţiva prieteni români care mi-au recomandat să studiez aici. Nu ştiu ce voi face după absolvire, cel mai probabil este că o să rămân să lucrez în Bu­cureşti", spune Panagiotis, care deşi a venit în luna octombrie a anului trecut pentru prima dată în România, vorbeşte fluent limba română.

În 2009, în universităţile româneşti de stat învăţau 692 de greci, adică 9% din totalul de 7.800 de studenţi străini care învaţă în România, potrivit statisticilor de la Ministerul Educaţiei.

­Pentru educaţia elevilor greci însă managerii de origine elenă din cadrul companiilor de pe piaţa locală au pus bazele unei şcoli greceşti ("Atena") în Capitală, pe baza unui parteneriat public-privat, pentru a-şi educa propriii copii după sistemul de învăţământ grecesc, ca o măsură prin care să le faciliteze ulterior integrarea în şcolile din ţara natală.

Însă o mare parte din grecii care vin în România îşi construiesc businessuri proprii în România, numărul de companii cu capital elen înregistrate la Registrul Comerţului fiind de 3.373 la nivelul anului 2009.

Nikos Kotzias, care este în prezent directorul general al Druckfarben România (producătorul de vopsele Kraft Paints care deţine o fabrică în România), a vizitat prima dată România în 2003, însă locuieşte în Bucureşti din 2009.

"Călătorind prin România, am văzut multe oportunităţi în materie de business. În ciuda crizei care a afectat întreaga Europă, România îşi revine rapid şi încă are potenţial mare de creştere", este de părere Kotzias, care conduce un business de aproape 14 milioane de euro în 2009.

Compania sa are peste 100 de angajaţi români, însă prietenii cu care in­te­racţionează sunt deopotrivă şi români, şi greci. Ce le place şi ce nu le place executivilor greci în România?

"Nu-mi place infrastructura săracă din Bucureşti, traficul şi nivelul scăzut al calităţii serviciilor. Totuşi, am observat multe îmbunătăţiri în aceste domenii de-a lungul celor trei ani şi acesta este un lucru care îmi place în România: lucrurile se îmbunătăţesc încontinuu, se schimbă şi se adaptează foarte repede la noile condiţii. De asemenea, îmi mai place şi simţul umorului pe care îl au românii, dar şi abilitatea lor de a depăşi dificultăţile, capacitatea lor de adaptare la nou şi modalitatea prin care fac lucrurile să se mişte", mai spune directorul general al Druckfarben.