Banca centrală a SUA a avut anul trecut un profit mai mare decât toţi giganţii de pe Wall Street la un loc

Autor: Livadariu Andreea 23.03.2011

Profitul băncii centrale americane (Fed) a atins anul trecut un nivel record de 82 de miliarde de dolari (57,5 mld. euro), mai mare decât al celor mai puternice bănci americane, fapt care subliniază gradul de implicare al instituţiei în pieţele financiare americane, scrie New York Times.

Cele douăsprezece bănci regionale care alcătuiesc Fed deţineau la sfârşitul anului trecut aproximativ 2.400 miliarde de dolari (1.685 mld. euro) sub formă de obligaţiuni guvernamentale, garanţii ipotecare şi alte investiţii, conform unui raport publicat de instituţie. De la începutul acestui an, Fed a virat în conturile guvernului 79 mld. dolari (55,5 mld. euro), cu 66% mai mult decât plăţile realizate pe parcursul întregului an 2010, care au totalizat 47,5 miliarde de dolari (33,35 mld. euro). Înainte de criza din 2008, Fed transfera către guvern aproximativ 25 mld. dolari pe an. Profitul băncii centrale americane reflectă un model unic de business, în care Fed investeşte pentru a crea noi resurse financiare. Începând cu 2008, Fed a lărgit gama de investiţii, cu scopul de a salva industria bancară şi de a stimula economia, astfel încât bilanţul său, care în 2007 totaliza aproximativ 800 mld. dolari, a fost triplat.

Pe de altă parte, SUA sunt pe drumul spre insolvenţă, iar liderii politici se află într-un moment de "cotitură", a spus un oficial al băncii. "Dacă vom continua pe drumul pe care ne-au pus autorităţile fiscale, vom deveni insolvenţi. Întrebarea este când", crede Richard Fisher, preşedintele Fed Dallas.

BNR a avut profit de 330 mil. euro

Banca Naţională a României (BNR) a obţinut anul trecut un profit de 330 mil. euro, de trei ori mai puţin decât câştigul realizat în 2009. Potrivit legii, BNR virează la bugetul de stat 80% din câştigul brut, rezultat după acoperirea pierderilor din exerciţiile financiare precedente. Anul trecut, BNR a realizat un profit brut de 4,6 mld. lei (1,1 mld. euro), mult mai mare decât câştigurile însumate ale tuturor băncilor care au încheiat pe plus. După acoperirea pierderilor din anii precedenţi, BNR a avut un câştig de circa 1,8 mld. lei, din care a plătit 80% la bugetul de stat, adică în jur de 1,5 mld. lei.