Centrala de la Cernavodă e mai sigură decât Fukushima

Autor: Gabriel Razi 23.03.2011

Şefii centralei nucleare de la Cerna­vodă sunt siguri că proiectul local este mai sigur decât cel de la Fukushima (Japonia), unde principala problemă a fost cea a răcirii reactoa­relor. Mai mult, ei spun că centrala de la Cernavodă re­zistă la un cutremur de opt grade pe scara Richter, o intensitate puţin probabilă pentru România.

"Proiectul centralei de la Cernavodă este mai robust faţă de cel de la Fukushima. Pro­iectul asigură răcirea combustibilului nuclear pentru un număr considerabile de ore fără a fi necesară energia electrică. La Fukushima nu era posibil acest lucru", spune Dan Bigu, directorul de producţie al CNE Cernavodă.

În plus, Ionel Bucur, directorul CNE Cernavodă, a adaugăt că riscurile pentru o centrală nucleară precum cea din România în cazul unui eveniment extern ţin de capacitatea de răcire a combustibilului nuclear.

Oficialii spun că au avut loc evenimente ce au implicat deconectarea de la reţeaua de energie electrică naţională atât în 2008, cât şi în 2009, dar care nu au prezentat vreun pericol în ceea ce priveşte funcţionarea unităţii.

"Am avut evenimente în aprilie 2008 şi decembrie 2009 care au demonstrat că putem face faţă unor evenimente externe cum ar fi lipsa energiei electrice", spune Marian Şerban, director în cadrul centralei de la Cernavodă.

Anual se investesc în unitatea de la Cernavodă circa 15 mil. euro pentru mo­dernizări şi retehnologizări. "CNE Cerna­vodă lucrează cu strategii pe cinci ani, planurile de investiţii sunt făcute până în 2022", a mai precizat Şerban.

Şefii centralei nucleare, care asigură circa 20% din producţia naţională de energie, spun că industria de profil va deveni una mai sigură după calamităţile naturale din Japonia şi efectele pe care le-au avut asupra centralei nucleare Fukushima Daiichi. Cele mai grave accidente nucleare până în prezent au avut loc în 1979 la Three Miles Island, în SUA, şi în 1986 la Cernobîl.

Astfel, ca urmare a ceea ce s-a întâmplat în Japonia, autorităţile române au constituit la începutul acestei săptămâni o comisie de analiză a capacităţii de reacţie a centralei de la Cernavodă în cazul unor evenimente impre­dictibile majore. Ancheta ar trebui să aibă concluziile în termen de 30 de zile.

"Este un moment istoric pentru industria nucleară, se va întâmpla exact acelaşi lucru care s-a întâmplat în cazul accidentelor din trecut de la Three Miles Island şi Cernobîl, va reacţiona comunitatea internaţională. Avem de învăţăt după Fukushima, industria va deveni mai sigură", a spus Marian Şerban.