Apreciere şoc pentru leu: Euro cade la 4,10 lei

Autor: Ciprian Botea 24.03.2011

Euro a pierdut astăzi 2,4 bani în faţa monedei naţionale, banca centrală afişând un curs oficial de 4,1020 lei/euro după ce paritatea pe piaţa interbancară coborâse sub 4,1 lei/euro în prima parte a şedinţei de tranzacţionare.

Moneda europeană a pierdut aproape 4% în faţa leului în ultimele două săptămâni, o evoluţie a cărei rapiditate nu a fost anticipată de niciun analist.

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, susţine că aprecierea leului ar fi justificată de fundamentele economice, chiar dacă în ultima perioadă nu au apărut date statistice în acest sens, iar agenţiile internaţionale de rating nu dau semne că s-ar grăbi să îmbunătăţească ratingul României.

Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor tot amână ieşirea pe piaţa externă, considerând că nu există condiţii favorabile. Rămâne de văzut dacă această întărire agresivă a leului se va reflecta în reduceri de preţuri la mărfurile din import şi la serviciile tarifate în euro sau politica de curs a BNR nu va face decât să sporească încasările companiilor importatoare şi prestatoare de servicii de tipul celor menţionate.