Cocor ar putea să emită obligaţiuni ca să-şi plătească creditul la BCR

Autor: Adrian Ionut Cojocar 24.03.2011

Conducerea Cocor Bucureşti (COCR), compania care deţine complexul comercial cu acelaşi nume din centrul Capitalei, intenţionează să-şi refinanţeze creditul ipotecar în valoare de 17,8 mil. euro contractat în 2009 de la BCR cu obligaţiuni pe aceeaşi perioadă, de 10 ani, conform companiei.

Dacă se va realiza, aceasta ar putea fi prima emisiune corporatistă de obligaţiuni de pe plan local realizată de o companie nefinanciară în ultimii 6 ani.

Dezvoltatorul imobiliar Impact Bucureşti (IMP) a emis în anul 2005 obligaţiuni în valoare de 38,7 mil. lei

(9,1 mil. euro) însă pe o perioadă mai scurtă, acestea fiind rambursate la începutul anului 2009. "Am avut discuţii şi cu BCR privind intermedierea obliga­ţiunilor, dar nu am ales încă un intermediar, aceasta este însă ultima problemă.

Oferta de obliga­ţiuni nu trebuie să fie neapărat publică, pot să fie şi doi, trei, patru investitori care să o acopere, inclusiv bănci după modelul obligaţiunilor municipale pentru că obli­gaţiunile vor fi garantate cu ipo­­tecă", a declarat Dan Băr­bulescu, preşe­din­tele Cocor Bucureşti.

El crede că emiterea de obligaţiuni publice care să fie listate la Bursă este costisitoare şi nu avantajează compania. Cei mai mulţi antreprenori evită să realizeze oferte publice de obliga­ţiuni din cauza costurilor adiţionale cu publicitatea şi cele necesare procesului de listare a lor pe piaţă.

Cocor a contractat în luna octombrie din 2009 un credit ipotecar în valoare de 18 mil. euro de la BCR pe zece ani la o dobândă cu 4,25% peste EURIBOR (dobânda interbancară la euro) la şase luni în vederea modernizării centrului comercial din apropierea Pieţei Unirii care a costat compania circa 24 mil. euro.

"Un avantaj al obligaţiunilor este că banca percepe o taxă de 2% la refinanţarea creditului pe care-l avem şi singurul mod de refinanţare din surse atrase pentru a evita taxa este emiterea de obliga­ţiuni. Tototdată, în acest caz banca nu mai trebuie să depună nivelul obligatoriu de rezervă la BNR şi costul de finanţare scade. Un alt avantaj al obligaţiunilor este că principalul se plăteşte la sfârşitul perioadei şi societatea îşi permite să plăteas­că o dobândă mai mare (în prezent compania plăteşte în fiecare an atât dobânzi, cât şi o rată din principal - n.red.)", spune Dan Bărbulescu.

În prezent conducerea Cocor se aşteaptă ca dobânzile pe piaţa europeană să urmeze un trend ascendent şi vrea să opteze pentru o dobândă fixă.

Ca alternativă la emiterea de obligaţiuni cu cupon fix, compania mai are în vedere şi transformarea creditului deja contractat la BCR cu dobândă variabilă într-unul cu dobândă fixă prin încheierea cu banca a unui contract adiţional de tip swap pe rata dobânzii.

BCR a prezentat conducerii Cocor mai multe opţiuni de finanţare în care arată că dacă compania ar contracta în acest moment creditul ipotecar cu dobândă variabilă, l-ar lua la o dobândă cu 1% mai mare decât nivelul actual, respectiv o dobândă la nivelul Euribor la şase luni plus 5,25%.

"Suntem în negocieri cu ei şi pentru contractul de hedging, dar vrem să obţinem condiţii mai favorabile, dacă nu rămâne varianta emiterii de obliga­ţiuni. Bugetul din acest an va fi rectificat în linie cu oferta pe care am discutat-o cu BCR de restructurare pentru a avea rata la credit mai mică în primii cinci ani decât în următorii cinci ani şi să se reducă cheltuielile financiare ale Cocor", a precizat Dan Bărbulescu.

El mai spune că în condiţiile încheierii unui contract de swap pe rata dobânzii cheltuielile financiare vor fi mai mari în primii ani însă estimează că se va reduce efortul de cash al societăţii.

Anul trecut, Cocor a realizat afaceri de 15,58 mil. lei (3,65 mil. euro), potrivit rezultatelor publicate pe Bursă, în condiţiile în care centrul comercial a fost redeschis la începutul lunii octombrie, după doi ani şi jumătate în care a fost închis pentru modernizare. În trimestrul al patrulea, compania a avut afaceri de 8,4 mil. lei (aproape 2 mil. euro), de peste două ori mai ridicată decât în aceeaşi perioadă a anului precedent, dar sub nivelul bugetat de 9,1 mil. lei. Pentru acest an, Cocor şi-a bugetat afaceri de 31 mil. lei