Şoc în achiziţii publice: ANRMAP cere anularea unor contracte de miliarde de euro pentru 5.000 de instituţii

Autor: Iulian Anghel 24.03.2011

Agenţia Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) va cere instanţelor anularea tuturor achiziţiilor publice făcute de instituţiile şi companii de stat care nu s-au înscris în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice). Dacă această ameninţate va fi pusă în practică, va fi vorba despre un adevărat cutremur întrucât este vorba despre miliarde de euro.

"Vom cere constatarea nulităţii absolute a tuturor contractelor încheiate de autorităţile contractante care nu sunt în SEAP", a declarat ieri Cristina Trăilă, preşedinta ANRMAP.

În România sunt 18.000 de autorităţi contrac­tante, iar, potrivit Cristinei Trăilă, 5.000 dintre ele nu sunt înscrise în SEAP - sistemul electro­nic care oferă acces la cererile de achiziţii tutu­ror firmelor interesate. Auto­rităţile contrac­tante aveau obligaţia, potrivit legii achiziţiilor, să se înscrie în SEAP până cel târziu la 31 decembrie 2007.

Piaţa achiziţiilor publice în România a fost anul trecut de 19 mld. euro (15,7% din PIB), po­trivit raportului pe 2010 al CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor). Dacă aproape un sfert din instituţiile care au încheiat con­tracte nu sunt în SEAP şi li se vor anula licitaţiile, acest lucru înseamnă, doar în 2010, contracte anulate de 4-5 mld. euro.

Statul, prin autorităţile sale centrale şi locale, prin insti­tuţiile sale (şcoli, spitale etc.) şi prin companiile de stat este ast­fel cel mai mare cumpărător din România.

Anul trecut, CNSC a constatat, în urma contestaţiilor depuse de firme, încheieri de contracte cu nerespectarea legii de 9 mld. euro şi a anulat licitaţii de 2,7 mld. euro. La nivelul UE, piaţa achiziţiilor publice înseamnă 17% din PIB-ul Uniunii.