Uriaşii care se joacă cu pământul. Vezi aici cele mai mari vehicule pentru construcţii din lume. GALERIE FOTO

Autor: Traian Terzianm 27.03.2011

Clădiri cu sute de etaje, mall-uri şi parcări subterane spectaculoase sunt câteva dintre cele mai sofisticate şi greu de realizat clădiri din lume. Munca inginerilor şi a proiectanţilor este însă uşurată de maşinării performante, care sapă un teren de câţiva km într-o zi, scrie site-ul mydoubts.net.

Oamenii se focusează de obicei pe rezultatele extraordinare ale proiectelor de construcţii, însă aceste clădiri spectaculoase nu se construiesc singure. Pe lângă ingineri, arhitecţi şi muncitori este nevoie de vehicule care să uşureze munca oamenilor.

Cele mai mari maşinării din lume utilizate în construcţii pot realiza lucrări de zeci de ori mai rapide ca cele obişnuite. Spre exemplu, excavatorul Bagger 288 are 13.500 de tone şi poate săpa un teren de lăţimea şi lungimea unui teren de fotbal şi înălţimea unui bloc de trei etaje într-o singură zi. Bagger 288 a fost construit de o companie germană. Cel mai mare buldozer din lume cântăreşte 15 tone şi este folosit la construcţii şi demolări. A fost creat de către inginerii din Israel. Cea mai mare macara din lume poate ridica până la 1.200 de tone la o înălţime de 226 de metri.