Dacă economia confirmă aşteptările pozitive, Bursa va continua să urce

Autor: Stefan Musgociu 27.03.2011

Brokerii de pe piaţă cred că Bursa şi-ar putea continua tren­dul de creştere şi după ce efectul dividendelor şi al bu­getelor optimiste ale unor companii se vor epuiza dacă eco­no­mia va da în continuare semne de re­dresare, aşa cum se aşteaptă majo­ri­ta­tea investitorilor.

"Cred că şi după întrunirea AGA la com­paniile listate şi trecerea datelor ex-divi­dend (date după care cumpărătorii nu mai au dreptul să încaseze dividende - n.red.), dacă economia confirmă aştep­tă­rile, tren­dul ascendent poate continua, deoarece trebuie luat în considerare po­ten­ţialul de creştere al unei economii emer­gente într-un context internaţional favorabil", consideră Gabriel Morariu, broker la BT Securities.

Principalul indice al pieţei BET-C a cres­cut vineri cu 2,72%, susţinut de ascen­siunea de peste 5% înregistrată chiar la închidere de acţiunile BRD (BRD) şi Petrom (SNP), iar investitorii au fost mai activi la tranzacţionare în ultima şedinţă a săptămânii şi au ridicat lichi­ditatea la nivelul maxim din ultimele şase sesiuni.

Chiar la închiderea sesiunii, unele or­dine de cumpărare au ridicat acţiunile BRD şi OMV Petrom cu 5,33% şi res­pec­tiv 5,52%. În acelaşi timp, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia titlurilor celor cinci SIF-uri şi acţiunile FP, a crescut cu 1,96%.

Morariu spune că evoluţia pieţei este determinată de optimismul investitorilor şi la aşteptările ca economia României să iasă din recesiune după primul trimestru.

"Totodată rezultatele financiare ale companiilor sunt pozitive. Având o perspectivă bună, este de aşteptat ca pe piaţă să fie mai activi investitorii străini, care de regulă aşteaptă unele confirmări pozitive din partea economiei în ansamblu", a declarat Morariu.

El a adăugat că interesul investi­to­rilor a fost alimentat şi de randamentele mari care pot fi aduse de dividendele pro­puse de unele companii listate.

"În ultima perioadă, acţionarii par mai atraşi de dividende decât de perspec­tiva unei majorări de capital prin încor­porarea profitului", a afirmat brokerul.

Bursa a crescut în această săptămână cu 6,65%, astfel că faţă de nivelul de anul trecut este cu 15,6% mai sus. Investitorii au transferat acţiuni de 60 milioane lei (14,6 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 13,8 milioane de lei şi respectiv 8 milioane de lei. Cu titlurile FP au fost realizate şi două deal-uri de 4,5 milioane lei. Pe piaţa prin­cipală titlurile FP au crescut nesemni­fica­tiv, cu 0,08%.

Pe de altă parte, cotaţia acţiunilor SIF Oltenia a avansat cu 3,02%, la 1,602 lei.

Titlurile SIF Banat-Crişana au închis ziua cu un avans de 5,13% după ce conducerea a inclus pe ordinea de zi o propunere privind distribuirea unui dividend de 0,103 lei pe acţiune alături de cea precedentă, de 0,06 lei.

Acţiunile BRD au încheiat ziua la 15,8 lei, iar titlurile companiei petroliere au ajuns la 0,44 lei. Cu acţiunile băncii au fost realizate tranzacţii de 3,4 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom au avut un rulaj de 2,7 milioane lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 0,3%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în creştere cu maximum 0,6%. Bursa din Slovenia înregistra cea mai vizibilă ascensiune, de 3,8%.

De urmărit astăzi