Ştiri pe scurt business internaţional

Autor: Mediafax 27.03.2011

Averea medie a unei familii din SUA a scăzut cu 23% în perioada crizei financiare, de la 125.000 de dolari în 2007 la 96.000 de dolari în 2009, a anunţat banca centrală a SUA (Fed), citată de CNN. Studiul Fed, derulat pentru prima dată în 2007, a fost reluat în 2009 pentru a evalua efectele recesiunii.

Fuziunile şi achiziţiile între companii au crescut de la începutul acestui an cu 58%, la 717 mld. dolari, anunţând un an bogat în astfel de evenimente, marcat însă de tensiunile din lumea arabă şi de cutremurul şi criza nucleară din Japonia, transmite Reuters.

Grecia a depăşit cea mai dificilă perioadă a crizei datoriilor, a declarat ministrul elen al finanţelor Georges Papaconstantinou, potrivit AFP. "Ce a fost mai greu a trecut. În acest an vom avea probabil o scădere economică de 3%. În schimb, pentru următorii doi ani estimăm creşteri ale PIB de 1%, respectiv 2%", a declarat Papaconstantinou.

Strategiile contabile şi lobby-ul puternic au permis General Electric (GE), cea mai mare corporaţie americană, să nu plătească taxe guvernului de la Washington

pentru anul 2010 chiar dacă peste o treime din profitul de 14 miliarde dolari s-a obţinut în SUA, potrivit New York Times.

Comitetul Basel pentru Supravaghere Bancară analizează introducerea unor rezerve suplimentare de capital pentru instituţiile financiare şi modul în care această măsură ar putea fi folosită pentru a opri creşterea marilor grupuri bancare, riscantă pentru sistemul mondial.

Banca Centrală Europeană (BCE) pregăteşte un nou program care va asigura lichiditatea băncilor cu probleme din zona euro pe o perioadă mai lungă de timp, primii "clienţi" ai facilităţii urmând să fie instituţiile de credit din Irlanda.

Guvernatorul băncii centrale a Canadei Mark Carney avertizează că preţurile mărfurilor ar putea rămâne la un nivel ridicat o lungă perioadă, întinsă pe câteva decenii, şi a cerut statelor emergente care se confruntă cu presiuni inflaţioniste să nu întârzie prea mult creşterea dobânzilor.

Premierul portughez demisionar Jose Socrates a fost reales lider al Partidului Socialist cu 93,3% din voturi, astfel că va fi promotorul ideilor formaţiunii sale în campania

de dinaintea eventualelor alegeri anticipate, informează AFP.

Poliţia britanică a anunţat că 84 de persoane au fost rănite şi 214 au fost arestate după ce mai mulţi "infractori" au jefuit un cartier comercial din Londra în timpul unei manifestaţii împotriva austerităţii, la care au participat cel puţin 250.000 de britanici. Acest miting a fost cel mai important din Londra după cel din 2003 împotriva războiului din Irak (un milion de persoane).