Situaţia din Orient rămâne explozivă după ce şi Siria a fost zguduită de proteste

Autor: Livadariu Andreea 27.03.2011
Zona Orientului Mijlociu şi cea a Africii de Nord rămân un butoi cu pulbere: în Libia rebelii, ajutaţi de bombardamentele aliaţilor, cuceresc oraş după oraş, Siria şi Bahrain sunt zguduite de demonstraţii a căror amploare creşte de la o zi la alta, iar în Yemen preşedintele îşi negociază propria plecare.


LIBIA. Ajutaţi de bombardamentele pe care coaliţia internaţională le-a lansat asupra armatei loiale lui Muammar Gadhafi, rebelii libieni au recâştigat oraşele Ajdabiya şi Brega şi înaintează spre oraşele importante pentru exporturile de petrol, conform informaţiilor dezvăluite de consiliul interimar, scrie Bloomberg.

Avioanele militare franceze au distrus cinci avioane ale armatei libiene şi două elicoptere situate la baza aeriană din Misrata. În timp ce oficialii libieni au estimat că bombardamentele au ucis 100 de civili, secretarul de stat american Robert Gates a declarat că forţele loiale lui Gadhafi au mutat corpurile propriilor victime în zona bombardată de aliaţi.


SIRIA. Guvernul sirian a luat măsuri pentru a calma protestele violente organizate împotriva regimului de către populaţia nemulţumită că reformele politice şi economice promise de preşedintele Bashar al-Assad nu au fost transpuse în realitate, scrie The Wall Street Journal. Pentru a mai calma mişcările de stradă, preşedintele sirian a decis eliberarea a 200 de prizonieri politic kurzi şi islamişti din închisoarea din Damasc. Analiştii din Siria sunt însă de părere că eliberarea deţinuţilor nu reprezintă o măsură suficient de solidă pentru a convinge opozanţii preşedintelui că este deschis spre reforme.


YEMEN. În Yemen se încearcă negocierea condiţiilor în care preşedintele Ali Abdullah Saleh va renunţa la putere, el dorind imunitate pentru sine şi rudele apropiate. Potrivit persoanelor familiarizate cu situaţia din Siria, preşedintele ar fi declarat că nu vrea să aibă aceeaşi soartă ca preşedintele egiptean Hosni Mubarak, care este în prezent acuzat de corupţie.

Străzile capitalei Sanaa au fost păzite de tancuri şi soldaţi înarmaţi cu scopul de a ţine sub control manifestanţii care au demonstrat paşnic pentru schimbarea regimului.


BAHRAIN. Musulmanii şiiţi au strigat la sfârşitul săptămânii pe străzile capitalei Manama: "Moarte, moarte lui Al Khalifa!" , protestele arătând faptul că manifestanţii s-au radicalizat ca urmare a represaliilor violente organizate de guvern împotriva lor, scrie Bloomberg.

Demonstranţii cer în continuare drepturi, locuri de muncă şi schimbări în guvern, însă decizia familiei Al Khalifa de a pune punct manifestaţiilor prin arestarea liderilor opoziţiei şi plasarea forţelor de ordine pe străzi ar putea pune probleme economiei emiratului din Golful Persic.

În încercarea de a stabiliza situaţia, forţele de ordine au survolat oraşele locuite de şiiţi şi au folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari.