Brokerii cer CNVM să clarifice situaţia ofertelor publice

Autor: Roxana Pricop 28.03.2011

Asociaţia Brokerilor îşi exprimă îngrijorarea profundă faţă de viitorul ofertelor publice de vânzare şi solicită instituţiilor responsabile o rezolvare rapidă şi definitivă a situaţiei pentru a nu fi periclitată nici actuala ofertă OMV Petrom şi nici viitoarele privatizări.

O decizie CNVM bagă brokerii în ceaţă

Decizia 256 din 17 martie, luată de CNVM ca urmare a unei cereri formulate de BRD-SG , ar putea constrânge băncile să îşi autorizeze ca brokeri angajaţii care sunt implicaţi în preluarea formularelor de subscriere la ofertă. Decizia spune că "preluarea formularelor de subscriere în cadrul unei oferte publice de vânzare reprezintă serviciu de investiţii şi se poate realiza doar prin intermediul unor agenţi de servicii de investiţii financiare/agenţi delegaţi înscrişi în Registrul CNVM".

Confuzia a apărut din faptul că CNVM nu a specificat exact ce înseamnă preluarea formularelor de subscriere şi pentru că nu a anulat un articol din Regulamentul 1/2006 prin care dă posibilitatea intermediarului ofertei să aleagă pentru distribuţia ofertei publice de vânzare un grup de distribuţie, format din reţea de filiale, sucursale şi agenţii aparţinând unor entităţi autorizate şi reglementate de CNVM, BNR sau CSA, pentru care nu este specificată obligativitatea autorizării ca brokeri a persoanelor implicate.

Brokerii susţin că, dincolo de efectele imediate ale acestei decizii, rămân de neînţeles anumite aspecte de legalitate în legătură cu decizia în cauză.

"Astfel, în măsura în care regula ar fi aceea că numai agenţii pot prelua formulare de subscriere ar fi existat dintotdeauna, reiese că toate ofertele publice derulate până în prezent prin grupuri de distribuţie ar fi fost ilegale; însă aceste oferte publice au fost aprobate de CNVM, ceea ce duce la concluzia că CNVM a nesocotit propriile reglementări", mai susţin oficialii Asociaţie Brokerilor.

Pe de altă parte, dacă sensul deciziei ar fi acela că regula în cauză se aplică numai pentru viitor, atunci ar rezulta că decizia modifică Regulamentul CNVM 1/2006 care stabileşte că din grupul de distribuţie pot face parte entităţi autorizate de CSA. Ori agenţii de servicii de investiţii financiare nu pot acţiona decât în numele unui intermediar - SSIF sau instituţie de credit, în schimb brokerii de asigurare, care deşi autorizaţi de CSA, nu ar putea avea agenţi autorizaţi de CNVM.

Date fiind consecinţele negative majore ale Deciziei 256 din 17 martie, Asociaţia Brokerilor solicită public CNVM revocarea acesteia în regim de urgenţă.