Wikileaks - cele mai importante dezvăluiri despre România

Autor: Mediafax 28.03.2011

Geoană ar fi spus în 2007 că s-a întâlnit în secret cu Băsescu şi că PSD l-ar "omorî" dacă s-ar afla

Mircea Geoană le-ar fi spus, în 2007, oficialilor americani că şi-a dat toată silinţa să găsească o soluţie amiabilă prin care să nu se ajungă la suspendarea preşedintelui Băsescu şi că s-ar fi întâlnit în secret cu şeful statului de două ori, arătând că oamenii din partid l-ar "omorî" dacă ar afla. "Ambasadorul, însoţit de Polcouns, s-a întâlnit, pe data de 20 aprilie, cu liderul PSD Mircea Geoană. Întâlnirea a fost la cererea lui Geoană. El a început prin a declara că şi-a dat toată silinţa să găsească o soluţie amiabila prin care să nu se ajungă la suspendarea preşedintelui Băsescu", se arată într-o telegramă din 2007 clasificată confidenţial, prezentată de Hotnews şi atribuită WikiLeaks.
Potrivit sursei citate, Geoană le-ar fi spus americanilor că s-a întâlnit în secret cu Băsescu de două ori, pe propriul risc, şi că oamenii din partid l-ar "omorî" dacă ar afla de întâlniri. Subiectul telegramei era "Liderul PSD Mircea Geoană despre suspendarea preşedintelui: Sunt number one astăzi în România!".

Patriciu, Voiculescu, Vântu, Niculae, Becali, în Top 5 oligarhi

Un top al oligarhilor din România şi al baronilor locali, în care sunt menţionaţi Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu, Ioan Niculae, Gigi Becali şi Attila Verestoy, apare într-un raport al Ambasadei SUA, prezentat de Hotnews şi atribuit WikiLeaks.

Subiectul telegramei, clasificate drept confidenţiale, din 2007, este "Bani şi politică: cine deţine cu adevărat România?" În document este realizat un top 5 al oligarhilor din România, precum şi al baronilor locali. În top 5 oligarhi sunt incluşi Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu, Ioan Niculae, Gigi Becali.

Geoană s-ar fi dus la Moscova în 2009 cu avionul lui Vântu

O telegramă transmisă de Ambasada SUA la Bucureşti în 2009, prezentată de Hotnews şi atribuită WikiLeaks, relatează episodul unor vizite la Moscova ale lui Mircea Geoană, menţionându-se că dezvăluirea "a implicat faptul că Geoană s-a dus la Moscova cu avionul oligarhului Sorin Ovidiu Vântu".
"Un şi mai mare mister este modul cum abordează Geoană Rusia. Geoană l-a criticat public pe Băsescu pentru o poziţie prea dură faţă de Moscova, cu argumentul că Guvernul României trebuie să nu permită ca disputele din politica externă pe anumite subiecte să împiedice un dialog pe alte chestiuni. Deşi Geoană se confruntă cu critici după dezvăluirea a două vizite secrete la Moscova în 2009, campania sa n-a fost afectată de subiect. Călătoria cea mai recent dezvăluită a implicat faptul că Geoană s-a dus la Moscova cu avionul oligarhului Sorin Ovidiu Vântu", se arată într-o telegramă clasificată secretă, transmisă de Ambasada SUA la Bucureşti în 2009. Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro este "Alegerile prezidenţiale din România: Candidatul favorit Mircea Geoană - cu mare experienţă în politica externă, dar puţină substanţă".

Discuţie tensionată Geoană-Băsescu pe tema dosarelor lui Năstase şi eventuala lor publicare

Şeful statului l-ar fi ameninţat pe Mircea Geoană că "dă drumul în public" dosarelor lui Adrian Năstase, pentru a-i demonstra că plângerile penale împotriva fostului premier sunt de la membri PSD, conform unei relatări a şefului ANI, Cătălin Macovei, preluată de diplomaţii americani la Bucureşti.
Informaţia apare într-o relatare publicată de Hotnews, care citează o telegramă "wikileaks" transmisă de misiunea diplomatică de la Bucureşti către Departamentul de Stat de la Washington.
"Geoană şi alţi PSD-işti s-au plâns că dosarul Năstase este politic. Băsescu ar fi replicat tăios: «Nu mă faceţi să dau drumul la aceste dosare în public - fiecare dintre plângerile penale împotriaă lui Năstase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu»", se arată într-o telegramă a misiunii diplomatice a SUA în România din 2009, clasificată drept "Confidenţial". Subiectul telegramei: "O furtună perfectă: corupţia, statul de drept şi reforma justiţiei se află în prim-plan în România".

Onno Simmons:Crima organizată-aşa de bine organizată că nu e nevoie să se împuşte între ei

Consilierul UE Onno Simmons a atras atenţia că "unele surse ar fi spus că există o «înţelegere» între «anumite grupuri arabe» şi Guvernul României: «Lăsaţi-ne să spălăm bani (în România) şi nu vom ataca ţine româneşti»", potrivit unei telegrame Wikileaks, citată de Hotnews.
Informaţia apare într-o relatare publicată de Hotnews, care citează o telegramă Wikileaks transmisă de misiunea diplomatică de la Bucureşti. Conform sursei citate, telegramă este nedatată, dar din context rezultă că relatează evenimente din 2006. Subiectul telegramei: "Grupul de Acţiune G8 Antiterorism discută despre dialogul cu Islam, despre crimă organizată şi siguranţă frontierelor".

În telegramă se vorbeşte despre o întâlnire "G8 Counter-Terrorism Action Group (CTAG) găzduită de Ambasada Rusiei", în care Consilierul Uniunii Europene, Onno Simmons, a arătat că "Mafia joacă un rol dăunător şi secret în România". "Remarcând absenţa relatărilor de către presă sau de către poliţie a omorurilor între bande, el a sugerat că crima organizată din România «ar putea fi aşa de bine organizată încât nici nu e nevoie să se împuşte între ei». El a precizat că UE nu are informaţii specifice în acest moment, manifestându-şi opinia că grupurile de crimă organizată din România «stau sub radar» şi lucrează ilegal şi în secret cu oficiali ai guvernului", se arată în telegramă, potrivit Hotnews.

Ambasada SUA: Sectorul energetic românesc, printre cele mai predispuse la corupţie

Ambasada SUA prezenta, într-o telegramă din 2006, contextul în care a izbucnit scandalul de spionaj ce i-a avut în centrul pe Şereş, Nagy, Stancev şi Benyatov, arătând că sectorul energetic este unul dintre dintre cele mai intens manipulate şi predispuse la corupţie sectoare din economia României.
În telegrama Ambasadei SUA, clasificată "Confidenţial" şi redactată în 2006, prezentată de Hotnews şi atribuită Wikileaks, se arată modul în care Ministerul Economiei şi Petrom au negociat liberalizarea preţurilor, negociere anulată în ultimul moment de un telefon primit de la o instituţie guvernamentală din domeniul reglementării.
Documentul prezintă câteva comentarii ale ambasadei privind mediul energetic, dar şi dezvăluirea unui episod de culise din conflictul Guvernului cu compania Petrom. Subiectul telegramei este "România - scandal în sectorul energetic, cetăţean american reţinut sub acuzaţii de "spionaj economic".

SUA către România - Visa Waiver contra soluţionării unor adopţii internaţionale

Adjunctul Secretarului de Stat, Maura Harty, a transmis, la Bucureşti, în 2005, că eventuala includere a României în programul Visa Waiver va depinde de progresele în soluţionarea unor cazuri de adopţii internaţionale, potrivit unei note Wikileaks publicată de Kamikaze.
În 2005, Maura Harty era adjunct al Secretarului de Stat american, responsabil pe probleme consulare. Ea a făcut o vizită în România unde s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali, printre care preşedintele Traian Băsescu şi ministrul de Externe de la acea dată, Mihai Răzvan Ungureanu. Harty a discutat cu precădere despre adopţiile internaţionale, transmiţând la Bucureşti că eventuala includere a României în programul Visa Waiver va depinde de progresele în soluţionarea unor cazuri de adopţii internaţionale.
Telegrama precizează că secretarul adjunct Maura Harty - care s-a întâlnit la Bucureşti în perioada 10 -11 mai (2005) cu preşedintele Băsescu, cu ministrul de Externe Mihai Ungureanu şi cu alţi oficiali din Guvernul român - nu a găsit niciun indiciu care să arate că Executivul avea planuri sau angajamente solide în favoarea rezolvării cazurilor de adopţii internaţionale afectate de legea de interzicere a acestora care era în vigoare de la 1 ianuarie acel an.