Petrolul lui Gadhafi este vândut acum de rebeli

Autor: Catalina Apostoiu 28.03.2011

Rebelii libieni au început să vândă petrolul de pe teritoriul pe care îl controlează, primul contract fiind semnat cu emiratul Qatar, în timp ce bombardamentele aliaţilor au ajuns în oraşul Sirte, de unde provine Muammar Gadhafi, scrie BBC News.

"Producem aproximativ 100.000-130.000 de barili de petrol pe zi şi putem majora foarte uşor producţia la aproximativ 300.000 de barili pe zi", a declarat Ali Tarhouni, purtător de cuvânt al rebelilor. Potrivit acestuia, exporturile de ţiţei ar putea începe în "mai puţin de o săptămână".

Rebelii spun că principala lor preocupare este legată de obţinerea de asigurări pentru petrolierele care ar transporta petrol din Libia.

Libia produce 1,6 milioane de barili de petrol pe zi, însă analiştii cred că producţia ţării a scăzut cu cel puţin două treimi de la declanşarea conflictelor luna trecută.

În weekend, forţele rebelilor au preluat o serie de centre petroliere controlate de guvern, printre care Brega, Ras Lanuf şi Bin Jawad, cu ajutorul atacurilor aeriene ale coaliţiei asupra forţelor colonelului Gadhafi, avansând către Sirte, potrivit The Guardian.

Primul-ministru turc Recep Tayyip Erdogan a semnalat că Turcia este pregătită să acţioneze ca mediator pentru a obţine încetarea focului în Libia, el avertizând că un conflict prelungit riscă să transforme ţara într-un "al doilea Irak" sau un "alt Afganistan" cu efecte devastatoare atât pentru Libia, cât şi pentru statele Nato care conduc intervenţia. Erdogan a declarat de asemenea că Turcia este pe cale să preia administrarea portului şi aeroportului Benghazi, oraş controlat de rebeli, pentru a facilita transportul ajutoarelor umanitare, în acord cu Nato.

Comentariile primului-ministru turc survin în contextul în care liderii Nato s-au reunit în Bruxelles pentru a finaliza pregătirile pentru preluarea de către alianţă, cu participarea Turciei, a acţiunii de instituire a zonei no-fly. Turcia s-a opus oricărei intervenţii militare în Libia înainte de începerea acesteia, însă a căzut acum de acord să participe într-un rol noncombativ în urma rezoluţiilor ONU şi apelului Ligii Arabe.