Câştigătorii energiei libere: ce furnizori au avut cele mai mari creşteri din comerţul cu „lumină”

Autor: Roxana Petrescu 28.03.2011

Tinmar Ind, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud şi CEZ Vânzare sunt companiile spe­cia­lizate în comerţul cu energie care au înregistrat în 2010 cea mai mare creştere a cantităţilor vândute către consumatori finali - piaţa concurenţială.

Datele din raportul Autorităţii Naţionale de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE) arată că anul trecut consumul intern de energie electrică a crescut cu circa 4,2%, fiind înregistrate evoluţii pozitive pe segmentul consumului casnic, 5,2%, şi pe cel în regim con­curenţial (piaţa clienţilor finali care au ales să-şi schimbe furnizorul de energie electrică devenind eligibili - n.red.), peste 19%.

"Piaţa concurenţială a crescut în principal datorită unui factor. Nu este vorba de un con­sum de energie mai mare venit din partea aceloraşi clienţi, ci a creşterii numărului de clienţi din sectorul concurenţial. Practic, o serie de clienţi necasnici care erau totuşi alimentaţi în regim reglementat au părăsit această categorie de consum, intrând în zona concurenţială", ex­plică Ioan Silvaş, directorul de furnizare a ener­giei din cadrul Electrica. Peste 40% din toată energia care s-a consumat în România anul trecut a fost pe piaţa concurenţială.

Explicaţiile lui Silvaş sunt confirmate şi de datele ANRE care arată că energia consumată de consumatorii necasnici în regim reglementat a scăzut cu circa 16%, în timp ce energia livrată în sectorul concurenţial a crescut cu 19%.

"A fost energie disponibilă şi am văzut că au fost şi traderi care au intrat pe segmentul concurenţial, deşi înainte nu abordau această piaţă. Segmentul concurenţial al pieţei de energie se referă numai la acele vân­zări de energie către clienţii fi­nali, iar cotele de piaţă cal­culate de ANRE nu in­clud şi vânzările dintre tra­deri de exemplu", ex­plică Silvaş.

Tinmar Ind a făcut 170 mil. euro cu 50 de oameni

Compania care a ra­portat cea mai mare creştere a can­tităţilor de ener­gie vân­dută pe pia­ţa con­cu­ren­ţială a fost Tinmar Ind, firmă controlată de Augustin Oancea, un om de afaceri de 38 de ani din Câmpina. Potrivit datelor dispo­nibile pe site-ul companiei, Tinmar Ind a intrat pe segmentul furnizării de energie în 2007 având în prezent peste 60 de clienţi activi în industria chimică, metalurgică, transporturi publice sau petrol. Potrivit datelor ANRE, în 2010 compania controlată de Oancea a vândut de circa 2,4 ori mai multă energie faţă de 2009, cota de piaţă a companiei pe segmentul concurenţial crescând de la 2% la 4%. Tinmar Ind a înregistrat în 2009 o cifră de afaceri de circa 96 mil. euro cu 34 de angajaţi, de peste 6 ori mai mult faţă de 2007, anul în care reprezentanţii companiei spun că s-au apucat de comerţul cu energie electrică.

"Am ştiut să ne adaptăm crizei. Creşterea a fost determinată şi de prezenţa noastră pe pieţele de energie din Europa. Principalii clienţi sunt din domeniul petrolier şi industria chimică. Cifra de afaceri estimată pentru 2010 este de 170 mil. euro cu 50 de angajaţi", spune George Voicu, director de furnizare din cadrul Tinmar Ind. Potrivit acestuia, compania a vândut anul trecut către clienţii finali 938 GWh de energie, esti­mând pentru 2011 o cantitate similară.

Electrica o duce bine

În top trei creşteri ale cantităţilor de ener­gie livrate anul trecut pe piaţa concu­ren­ţială sunt şi două filiale ale Electrica. Astfel, can­tită­ţile de ener­gie vândute de Electrica Muntenia Nord şi cele comercializate de Electrica Transil­vania Sud au crescut de circa 2,4 ori, respectiv aproape 2 ori. Astfel, cota de piaţă a Electrica Muntenia Nord a crescut anul trecut de la 1% la 2%, în timp ce cota Electrica Tran­sil­vania Sud a crescut de la 3% la 5%.

"Companiile au ieşit în piaţă. Adică au început negocierile cu clienţii lor şi la final au reuşit să aducă mai multe companii din sectorul reglementat în cel concurenţial", explică Silvaş.

Următoarea clasată este CEZ Vânzare, companie a cărei cotă de piaţă a crescut de la 2% la 3% pe segmentul concurenţial. Re­pre­zen­tanţii CEZ Vânzare nu au comentat factorii care au generat această evoluţie până la închi­derea ediţiei.

Ultima clasată în top 5 creşteri ale can­tită­ţi­lor de energie livrate în 2010 este Elcomex EN. Compania a fost preluată anul trecut de la omul de afaceri Ion Grecu de către un grup elveţian, Repower.