BVB şi Templeton se duc să vândă România la Londra

Autor: Roxana Daniela Pricop 28.03.2011

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi compania Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, organizează pe 6 şi 7 aprilie la bursa de la Londra o serie de întâlniri între cele mai mari companii româneşti listate şi investitori străini, în cadrul evenimentului "Romanian Day", cu scopul promovării pieţei locale de capital.

"Pe 6 şi 7 aprilie, Bursa de Valori Bucureşti şi Franklin Templeton vor organiza Romanian Day la Bursa de la Londra, eveniment la care au confirmat prezenţa 60 dintre cele mai mari fonduri de investiţii la nivel mondial", a spus Valentin Ionescu, directorul general al BVB. Evenimentul precede una dintre cele mai mari oferte publice de pe piaţa românească de capital, vânzarea a 9,84% din Petrom, dar şi ofertele de acţiuni derulate de transportatorii naţionali de energie Transelectrica şi Transgaz, aşteptate să aibă loc în acest an. Prin acest eveniment, operatorul bursier local îşi propune să atragă interesul investitorilor stră­ini pentru piaţa românească de capital, puţin vizibilă pe radarele investitorilor din cauza lichidităţii scăzute.

"Pe 6 aprilie va avea loc o conferinţă la care vor participa oficiali ai Bursei şi ai Ministerului Economiei. După conferinţă şi pe 7 aprilie vor avea loc întâlniri one to one între fondurile de investiţii şi cele mai mari companii listate la bursa de la Bucureşti. Investitorii se vor putea întâlni cu oficiali ai Petrom, Transelectrica, BRD, Banca Transilvania, Dafora şi cu două dintre SIF-uri", a adăugat directorul general al BVB.

Organizarea de road­show-uri în capitalele financiare ale Europei sau de întâlniri cu investitorii străini reprezintă metode prin care bursele din regiune îşi promovează pieţele şi companiile. De exemplu, vara trecută bursa din Varşovia şi-a promovat sistemul alternativ de tranzacţionare NewConnect în cadrul unor roadshow-uri în Cehia şi Slovacia. Bursa din Viena a mers cu cei mai importanţi emitenţi austrieci la Zürich, iar la finalul fiecărui an se întâlneşte cu cei mai importanţi investitori americani la New York. Prin acest tip de evenimente, bursele încearcă să atragă noi emitenţi, dar şi capital din partea investitorilor străini.

"Luăm în calcul organizarea unui road show în SUA în cea de-a doua parte a anului, în funcţie de evoluţia lichidităţii şi a pieţei", a conchis Ionescu.

Pe piaţa locală de capital, cei mari investitori străini sunt fondurile americane Artio şi fondurile administrate de compania suedeză East Capital.

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a mai organizat la începutul acestui an un road show în marile centre financiare ale Europei pentru a promova listarea la Bursă a fondului.