Titlurile de stat indexate la inflaţie vor reveni pe piaţă

Autor: Claudia Medrega 28.03.2011

Ministerul Finanţelor intenţio­nează să treacă la folosirea instru­mentelor financiare derivate pentru protejarea împotriva riscului valutar şi de rată de dobândă, iar în perspectivă se gândeşte să emită titluri de stat in­dexate la indicele preţurilor de consum sau obligaţiuni de stat fără cupon.

Obiectivele sunt incluse în Stra­tegia de administrare a datoriei publice 2011-2013, aprobată săptămâna trecută de Guvern.

Prima dată Finanţele au vândut ti­tluri indexate la inflaţie în 2004, când marja aplicată peste rata inflaţiei era de 5%. Astfel de titluri protejează investitorii de riscul inflaţiei.

"Pe măsura dezvoltării segmentului investitorilor instituţionali şi creşterii necesităţilor investiţionale ale acestora se va urmări extinderea maturităţii ti­tlu­rilor de stat şi se va analiza posibi­litatea emiterii de instrumente specifice - în baza unei analize de cost de opor­tunitate - cerute de investitori, cum ar fi lansarea unor serii de titluri de stat in­dexate la indicele preţurilor de consum sau unor obligaţiuni de stat fără cupon", se menţionează în strategie.

Finanţele intenţionează să treacă de la un management pasiv al riscurilor de piaţă, prin contractarea de datorie nouă, la un management activ.

Pentru menţinerea în limite rezo­na­bile a riscului valutar şi a riscului de rată de dobândă, vor fi efectuate în mod regulat analize de scenarii şi de sensitivitate, astfel încât în funcţie de opor­tu­nităţile oferite de evoluţiile pie­ţelor financiare inter­naţionale pentru administrarea acestor riscuri să fie utili­zate instru­mente financiare deri­vate - swap valu­tar şi de rată a dobânzii.

Pentru reducerea riscului de refi­nan­ţare, pe termen mediu va fi anali­zată oportunitatea utilizării tranzac­ţiilor de tip bond exchange (preschim­barea titlurilor de stat cu durată rămasă pe termen mediu în titluri cu scadenţe pe termen lung) sau a tranzacţiilor de tip buyback - răscumpărarea în avans a titlurilor de stat, şi repo, operaţiuni care pot dinamiza piaţa secundară cu bene­ficii potenţiale de reducere a costurilor viitoare.

Pentru creşterea eficienţei pieţei titlurilor de stat pe termen scurt se va avea în vedere implementarea siste­mului electronic de licitaţii de titluri de stat.